Cambra

Tret de sortida al cicle d’òpera de cambra de Barcelona

Divendres 7 Febrer 2020

El teatre de Sarrià torna a apostar per una nova temporada del què ja s’ha convertit en una tradició

Aquest divendres a les vuit del vespre s’estrena al teatre de Sarrià la nova edició d’Òpera de Cambra de Barcelona amb Le cantatrici villane, de Valentino Fioravanti, organitzada pels Amics de l’Òpera de Sarrià. L’obra que es podrà veure també dissabte i diumenge d’aquest cap de setmana, explica la història de Don Bucefalo, un gat vell en el món del cant, que fixa a tres joves provincianes amb el propòsit de convertir-les en grans cantants d’òpera. Tot i l’evident ineptitud musical de les joves, els assajos tiren endavant i s’estableixen unes trifulgues amoroses que culminen amb el dia de l’estrena de les aspirants a cantants. Per posar-se a la pell de Don Bucefalo, viatjarà per l’ocasió des d’Itàlia, el napolità Donato di Goia. Posat que el cantant es troba lluny del lloc d’assaig, el baríton bufo, José Ramón, s’ha après expressament el paper d’aquest personatge per facilitar els assajos.
Els organitzadors han tirat endavant uns projectes ambiciosos, amb un gran nivell i que aposten per talent jove, tant en la veu com en l’escenografia. S’hi veuran cantants d’entre vint i vint-i-dos anys, i uns decorats produïts per estudiants de disseny de l’escola Elisava i de la Facultat de Belles Arts de la UB. A més, seran unes representacions singulars pel fet de comptar amb l’acompanyament musical de l’Orquestra Barcelona Concertante en format d’orquestra de cambra i de tractar-se d’òperes bufes darrerament poc representades a la ciutat. L’aposta tant pels amics de l’òpera de Sarrià com pel Gran Teatre del Liceu, evidencien que el cicle s’ha establert com tot un clàssic a l’escenari sarrienc. Una prova més és el fet que en aquesta temporada, que ja és la sisena, les dues primeres òperes representades es podran veure en tres sessions de cap de setmana.
 
A Le cantatrici villane el precediran La ópera de cuatro notas de Tom Johnson i L’occasione fa il ladro de Gioachino Rossini. La primera tindrà lloc el darrer cap de setmana del mes de març. La ópera de cuatro notas està sota la direcció artística del membre de tricicle Paco Mir i construeix tot una història amb una partitura que es basa en només quatre notes com indica el títol, que van variant i modelant contínuament. La darrera serà L’occasiona fa il ladro, que es podrà veure el 9 i 10 de maig al teatre de Sarrià, el 22 de maig a Sitges i el 24 del mateix mes a Manresa. L’obra ja es va programar a la temporada del 2015 en un format reduït per quartet de corda i piano però que aquest any es podrà veure en el seu format orquestral complert.

Un cicle proper i emotiu
La nova temporada es va presentar al cercle del Liceu envoltat per part del públic més fidel a la programació de l’edició. L’acte va comptar amb el periodista Roger Alier, el director gerent de la temporada Assunto Nese, Raúl Giménez, director artístic de l’Òpera de Cambra de Barcelona i finalment el veterà director d’escena Constantino Juri. La presentació va ser com un retrobament entre els directors i les obres. Per la banda de Juri, Le cantatrici villane suposa el debut de l’argentí a Barcelona, amb què ha adaptat la seva proposta escènica original de l’estrena a sud-amèrica de l’obra. Tot i els seus 96 anys, Constantino Juri ha actualitzat la posada en escena i ha buscat “burlar-se de l’òpera” en les seves paraules.  Raúl Giménez, per la seva banda, es va mostrar convençut que l’òpera napolitana serà “la perla d’aquesta temporada de Sarrià”. La química entre els quatre conferenciants era palpable com així el sentit de l’humor. A més, la producció de Le cantatrici villane entusiasma especialment a Roger Alier qui portava dos anys apostant pel projecte i intentant convèncer a Nese i Giménez de donar vida a aquesta història.
L’acte va acabar amb la interpretació en directe d’un fragment de l’òpera que va delectar i fer riure al públic assistent.
 
El nou festival Rossini
L’acte de presentació va servir per anunciar la creació d’un festival dedicat al compositor italià a la ciutat durant aquest estiu. Un dels pocs detalls que se’n van donar va ser la col·laboració amb el Teatre Romea i el treball conjunt amb el Grup Focus de producció artística i teatral. És popular la llegenda popular que assegura que hi ha un fantasma al Teatre Romea, el fet que per l’ocasió es torni a fer servir el fossat després de 30 anys servirà per treure teranyines i resoldre misteris a un teatre que s’omplirà de bona òpera.

Últimes Notícies