Simfònica

Tot a punt pel centenari de l’Orquestra Pau Casals

Dimarts 3 Març 2020

Aquest dilluns 2 de març es van presentar els actes per celebrar que un 13 d’octubre de fa cent anys es va crear l’Orquestra Pau Casals. L’acte va tenir lloc L’Auditori de Barcelona i va comptar amb la consellera de cultura Mariàngela Vilallonga, el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i el director de L’Auditori, Robert Brufau.

Pardo i Brufau van anunciar un gran nombre de concerts i actes que s’han organitzat especialment per homenatjar la figura de Casals. Uns dels concerts estrella són els de l’OBC a l’auditori i que tindran lloc el 10 i 11 d’octubre. La proposta suposa un homenatge a Beethoven, en ocasió del seu bicentenari i per la gran influència que va tenir la seva figura sobre el compositor del Vendrell. La fundació Pau Casals i el Palau de la Música han sumat esforços per poder anunciar un concert a la sala gran del Palau, el dia exacte en què es compleix un segle del debut de l’Orquestra. En aquest esdeveniment únic, també es recuperaran peces de Bach, Schumann i Mozart, unes obres àmpliament interpretades per l’Orquestra homenatjada.

Les celebracions, però, s’allargaran fins ben entrat el març de l’any que ve. El Gran Teatre del Liceu ha programat un concert homenatge a Pau Casals, en què sonaran algunes de les obres més cèlebres d’Igor Stravinski. El fet que el compositor rus dirigís en diverses ocasions l’Orquestra Pau Casals és només un dels molts exemples que demostren la projecció internacional que va aconseguir la formació. De fet, aquest paper polític d’internacionalització i prestigi de la cultura catalana es podrà conèixer en un documental que Jordi Pardo va anunciar que s’està produint, tot i que encara “no se’n poden avançar gaires detalls” però que buscarà “tenir el màxim de difusió possible”. La fundació ha destinat fins a 800.000 a produir aquest llarg metratge. En aquest projecte s’hi suma una doble exposició que s’inaugurarà a principis d’octubre i que tindrà dos espais temàtics diferenciats, un el Museu Pau Casals del Vendrell i l’altre el Museu de la Música de Barcelona. Amb això es busca “incentivar la mobilitat de totes dues ciutats” i conèixer l’orquestra i el compositor “des de diverses perspectives”, en paraules de Robert Brufau.

També a la tardor d’aquest 2020, L’Enciclopèdia Catalana i la Fundació Pau Casals publicaran una biografia històrica de Pau Casals que comptarà amb un pròleg de la viuda del compositor, Marta Casals.

El centenari tindrà també amb una celebració a nivell internacional amb una gira a ciutats com Mechelen, Brussel·les, Lleida, Vic i Barcelona. L’orquestra belga Mechels Kamerorkest interpretarà El Pessebre de Pau Casals, junt amb diversos cors i cantants lírics, 60 anys després de la seva estrena a Mèxic.
L’acte de presentació va comptar amb el violoncel de Paula González Pachecho que va interpretar la Suite núm. 2 per a violoncel de J.S. Bach.

Foto: Pau Casals.

Pau Requena


Últimes Notícies