Cambra

La Rússia d'Arts Quartet

Dimecres 4 Març 2020

El programa Intèrprets Catalans acollirà al Petit Palau a Arts Quartet, grup de cambra que ens proposa un programa per gaudir i endinsar-nos en la música de dos compositors russos coetanis: Alexander Borodin i Piotr I. Txaikovski.

Arts Quartet és un grup de cambra estable i ja ben arrelat a Catalunya. La seva recurrent participació al cicle de cambra de L’Auditori o els seus concerts i recitals en sales com les de Granollers i Oviedo, Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat o Kursaal de Manresa, entre altres, fan que el programa Intèrprets Catalans del Palau de la Música hagi comptat amb la seva música. Integrat pels violinistes Cristian Chivu i Alexandra Presaizen, Paul Cortese a la viola i Magdalena Cristea al violoncel, Arts Quartet compta també amb una remarcable carrera internacional a les espatlles. L’estiu de 2009 van participar com a representants i difusors de la música catalana al Festival de Puglia (Itàlia), a més de ser membres actius de les classes magistrals del Quartet Athenaeum Enescu a París. L’any 2004 enregistraren, juntament amb Albert Guinovart, el Quintet de Xavier Gols per a la discogràfica Columna Música, a més d’altres i nombrosos enregistraments de concerts en directe.

Aquesta vegada, el quartet de corda se’ns presenta en un concert que ens proposa gaudir d’aquest format des de Rússia, concretament Sant Petersburg. Alexander Borodin (1833-1887) i Piotr I. Txaikovski (1840-1893), tot i ser dos compositors coetanis nascuts a la mateixa ciutat, agafaren orientacions totalment diferents.

Avui reconegut com un dels compositors més importants del nacionalisme rus, Borodin fou inicialment popular arreu de Rússia per les seves aportacions a la ciència. S’inicià en la música com a violoncel·lista amateur, començant a compondre les seves primeres obres per música de cambra, brillants i evocadores, passant després a les simfonies i a l’òpera El príncep Ígor, que acabarien sent aclamades fora de Rússia en part gràcies a la seva amistat amb Franz Lizt, qui les portà a Alemanya.

El Quartet num. 2 que s’interpretarà al Petit Palau, és una obra brillant i molt ben construïda que Borodin composà per a la seva esposa, la pianista Ekaterina Protopopova, en celebració dels seus vint anys de matrimoni. Especialment coneguda pel seu tercer moviment, “Nocturn”, es tracta d’una obra lírica i delicada, però a la vegada de caràcter brillant i àgil.

D’altra banda, Txaikovski, deixeble d’Anton Rubinstein, va ser un músic lliurat completament al seu art. També compositor romàntic, és autor d’algunes de les obres clàssiques més famoses del repertori actual. Aquestes inclouen simfonies, òperes, ballet i música de cambra, a més del lied. Tot i ser popular en audiències de tot el món, Txaikovski tampoc va estar exempt de les dures crítiques de compositors i crítics.

El seu Quartet num. 1 op. 11 fou compost mentre era professor al conservatori de Moscou i escrivia per als seus íntims recitals a Kamenka (Ucraïna), o fins i tot només per a ell mateix. Tractant-se d’una obra amb gran càrrega personal, aquest quartet transmet la serenitat i festivitat d’una vida que s’acabaria enfosquint per les continues crisis personals dels seus anys de maduresa. El Quartet comença amb un moviment planer i acaba en una sublimació d’aires populars, una mescla que marcaria la primera composició per aquest format d’un autor rus.

Tant les obres com Arts Quartet, formen una combinació serena i àgil per un concert que promet introduir-nos en els primers quartets de la música russa, de la mà de dos dels seus principals compositors. Molt ben acollits per la crítica, Arts Quartet es planteja el repte de donar a conèixer al públic el seu repertori, que abraça des d’obres clàssiques a d’altres actuals, amb la profunditat i passió que transmetran en presentar la seva visió sobre la Rússia romàntica de Borodin i Txaikovski.


Foto 1. Txaikovski
Foto 2. Arts Quartet

Últimes Notícies