opera

Passió per Wagner

Dilluns 9 Març 2020

Parlar de Richard Wagner i el Festival de Bayreuth és parlar de fidelitat, tradició i compromís amb l'excel·lència artística en la interpretació de les òperes del genial compositor alemany. I en el seu esperat debut al Gran Teatre del Liceu, la seva directora artística, Katharina Wagner, besnéta del compositor, mostrarà la seva moderna concepció teatral del drama wagnerià amb un nou muntatge de Lohengrin, l'estrena mundial del qual ha despertat gran expectació en el circuit líric europeu.

Wagner també és una de les passions de Josep Pons, director musical del Liceu, que ha aconseguit memorables èxits dirigint produccions de Tristany i Isolda i L'anell del Nibelung que han acaparat els premis de la crítica barcelonina. El nou Lohengrin, coproduït per l'Òpera de Leipzig i el Liceu, és el seu proper repte en un teatre que presumeix amb orgull de la seva centenària tradició wagneriana, inaugurada precisament amb l'estrena de Lohengrin en 1883.
 
Explicar en una dramatúrgia les idees musicals de Wagner és sempre un repte. Tot està en la música, en la seva penetració en la psicologia dels personatges a través d'idees musicals que estableixen l'atmosfera i el clima de revelació de la seva concepció dramàtica. Wagner retrata en els seus drames el món i l'ànima dels seus personatges amb extraordinària intensitat. I en Lohengrin, potser la més romàntica de les seves òperes, es respira la tristesa d'un fracàs col·lectiu, el d'una societat malalta i corrompuda que és incapaç de fer seu el missatge de pau i amor que porta Lohengrin.
 
"Un paisatge d'hivern. Tres mons enfrontats, a manera de cubs suspesos a l'aire. I en el centre, l'heroi provinent de qui sap on, sense nom i amb una única destinació: salvar als desvalguts, víctimes de les injustícies. Com Elsa, destinada a ser l'esposa del cavaller provinent del Montsalvat. La revelació de la seva identitat farà caure als homes del Brabant, malgrat l'emergència d'un nou ordre". Aquestes són algunes claus del muntatge dirigit escènicament per Katharina Wagner que anuncia el Liceu en la presentació de l'estrena mundial d'aquesta nova producció, que podrà veure's del 19 de març al 5 d'abril amb un repartiment de primeres figures del cant wagnerià com el tenor Klaus Florian Vogt, les sopranos Erin Wall i Evelyn Herlitzius, el baix Günther Groissböck, el baix-baríton Carsten Wittmoser i el baríton Roman Trekel. Una gran aposta wagneriana que té tots els asos en la màniga per a convertir-se en el gran èxit de la temporada.
Foto 1. Katharina Wagner.

Més, sobre...: Wagner , liceu , Òpera , katharina wagner
Últimes Notícies