Recomanacions

Els efectes del COVID-19 sobre la cultura musical espanyola

Divendres 13 Març 2020

Ja fa uns dies que estem actualitzant les cancel·lacions i ajornaments que s’estan duent a terme en la programació musical catalana en aquests dies de caos generat per la recent declarada pandèmia COVID-19. Malgrat que ens sàpiga greu, però, no és cap novetat que el sector de la cultura sempre sol ser el més malmès en aquest tipus de situacions. Fem un cop d’ull a les conseqüències del coronavirus en algunes ciutats d’arreu del país.

Barcelona
Com ja hem pogut veure en aquests darrers dos dies, quasi bé tota la programació musical barcelonina ha estat cancel·lada o ajornada. Destaquen, especialment, les següents cancel·lacions: la suspensió definitiva i total de l’estrena mundial de Lohengrin de Wagner al Gran Teatre del Liceu de la mà de Katharina Wagner, que prometia ésser un dels esdeveniments més importants de la temporada, sinó el que més; la cancel·lació de tots els concerts del Barcelona City+ organitzat per Barcelona Obertura Spring Festival, molt important per no només l’aposta que fa de la ciutat, sinó també per l’impuls que dóna a joves artistes del territori; i, finalment, l’ajornament del Concurs Internacional de Música Maria Canals organitzat pel Palau de la Música pel proper juliol. 
 
Madrid
Madrid va ser una de les primeres comunitats del país amb més afectats pel coronavirus. És precisament per això que la suspensió de concert va arribar lleugerament abans que no pas a la ciutat de Barcelona. Així doncs, des del dia 11 de març i fins el dia 26, l’Auditorio Nacional de Música ha cancel·lat o ajornat tots els concerts de la seva programació. El Teatro Real, a diferència del Gran Teatre del Liceu, ha optat per representar a porta tancada, sense públic, i transmetre en directe a través de la plataforma de vídeo del teatre les funcions de l’òpera Aquiles en Esciros, que només s’emetrà en directe per tot el país el dia 27 de març per La 2 de TVE. Pel que fa a la resta de programació, ha estat tota cancel·lada tret de les funcions infantils de la Història de Babar, que s’han ajornat fins el mes de maig. Tota l’activitat interna del teatre es mantindrà amb normalitat seguint les directrius marcades pel Govern del país. 
 
País Basc
El País Basc és el segon gran afectat pel brot de COVID-19 a Espanya. La Kursaal de San Sebastián ha ajornat la major part dels concerts i esdeveniments previstos per a les dues properes setmanes, tret dels concerts de la Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai i i de l’Orquesta Sinfónica de Euskadi, que han estat suspesos definitivament. 
 
Altres ciutats
El Palau de la Música de València ha ajornat el concert previst per avui de l’Orquestra de València, però no hi ha canvis significatius en la programació de la sala. Tanmateix, l’Auditorio de Zaragoza ha ajornat tots els concerts programats pel que queda del mes de març. Al sud del país, l’Ajuntament de Granada ja ha decretat la suspensió de totes les activitats programades a l’Auditorio Manuel de Falla, entre altres sales i organitzacions. Més cancel·lacions i ajornaments han estat presents en el Palacio de Congresos de Badajoz y el Palacio de Congresos de Cáceres com a mesura de prevenció contra el COVID-19. 
 
És evident, doncs, que la cultura ha anat de davallada en aquest últims dos dies i encara sembla que serà difícil dur a terme una recuperació, donat la gran quantitat de concerts pel qual es treballa buscar una nova data i el no indiferent nombre d’esdeveniments que han estat cancel·lats. 

Foto: Palau de la Música

Més, sobre...: covid19 , coronavirus , espanya , auditoris , música
Últimes Notícies