Concerts

Com afecta el COVID-19 al sector musical d’Alemanya i Àustria? [DARRERA ACTUALITZACIÓ 17/03]

Dimarts 17 Març 2020

L'onze i dotze de març són dos dies que de ben segur recordarà la indústria musical d'Alemanya i Àustria. Aquests dos països, puntals de la música clàssica a Europa, han vist gairebé la totalitat dels seus concerts anul·lats. En aquests dos dies, ens crida l’atenció el tancament de totes les sales de concert i òperes de Berlín i la cancel·lació de totes les actuacions de l'òpera estatal de Baviera fins al 19 d'abril.

El conegut Festival de Pasqua de Salzburg (Osterfestspiele Salzburg) d'Àustria es va cancel·lar totalment, l'orquestra filharmònica de Londres també va haver de cancel·lar la seva gira per Àustria, Alemanya i Luxemburg, que havia de tenir lloc entre el 13 i 19 de març. Uns anuncis en només dos dies als quals es va sumar la cancel·lació del concert del pianista Lang Lang a Friburg, al sud-oest d'Alemanya.

La condició d'estat federal que té Alemanya genera una situació força caòtica, sobretot perquè complica les gires que passen per diversos territoris germànics de moltes formacions orquestrals. Cada Land té les seves pròpies restriccions que solen variar en relació amb cada Estat.
Amb gran prudència, la majoria de programadors i institucions d'Alemanya i Àustria van anul·lar la totalitat dels seus concerts, fins i tot dies abans de les prohibicions del govern federal alemany.

Unes prohibicions que han arribat aquest cap de setmana de mans dels governs de cada Estat. A Hessen, per exemple, aquest divendres 13, Kai Klose, el ministre d'afers socials del Land, va cancel·lar tots els esdeveniments amb més de 200 persones i va ordenar tancar totes les institucions culturals de la ciutat fins al 10 d'abril. Un dia més tard, la normativa es va restringir a tots els actes públics o privats amb més de 100 persones fins al 19 d'abril. Això ha suposat el tancament total de la històrica AlterOper i l'Òpera de la capital, Frankfurt.

Cal tenir en compte que a Alemanya amb una població que gairebé dobla la de l'Estat espanyol, s'han comptat uns 6.000 infectats i 11 morts, segons dades d'aquest diumenge. Una xifra proporcionalment molt més baixa que a la península. També, fins a la data, Àustria, de 8,8 milions d'habitants, ha registrat 800 casos de contagi i una mort. Una fatalitat molt menor a la d'un territori d'una població semblant com el principat de Catalunya.
El Govern austríac ha introduït aquest dilluns severes restriccions als espais públics i ha prohibit les reunions de més de cinc persones, cosa que genera una situació molt semblant a la de la federació germànica.

En Jakob Krupp és un jove contrabaixista alemany. És un dels pocs afortunats que ha pogut conservar les beques per les activitats musicals que desenvolupa. Ens explica que molts companys de professió estan tenint problemes econòmics importants. Krupp forma part de l'International Ensemble Modern Academy (IEMA) i ens explica que el conjunt "tindrà problemes reals per sobreviure a aquesta situació econòmicament". Els afecta especialment la cancel·lació d'un concert a Polònia per les restriccions imposades pel govern polonès.

L'Eileen Wokan és una estudiant de cant líric de l'escola superior de música de Frankfurt. És l'encarregada de la reserva d'espais de l'escola a l'oficina que s'encarrega de la contractació privada de músics del centre. Ens explica que, afortunadament, "l'activitat no s'atura” i se segueixen programant activitats i reservant espais amb antelació per aquí unes setmanes i per la temporada d'estiu. A la majoria d'activitats cancel·lades de tots dos països s'estan fent devolucions de l'import de les entrades, gràcies a la col·laboració de les entitats i uns extensos drets al consumidor.

Tant Krupp com Wokan coincideixen en el fet que "serà molt caòtic tornar a la normalitat”, ja que molts concerts s'estan ajornant. Això, probablement, generarà conflictes amb d'altres que ja estaven programats per aquelles dates. Una situació insòlita a uns països que destaquen internacionalment per actuar amb una gran diligència i planificació.
Afortunadament, la majoria dels músics contractats per les grans orquestres estatals de tots dos països segueixen tenint accés a una gran part del sou.

Tampoc han faltat les propostes musicals en línia de tots els sectors. Fins i tot, algunes orquestres han apostat per fer concerts a través de directes d’Internet. Sovint, gràcies a moltes ràdios públiques de música clàssica de cada Estat que han apostat per retransmetre part dels seus concerts en directe per streaming gratuïtament a les xarxes.
L'Òpera estatal de Viena, que també hi ha hagut de cancel·lar els seus concerts, oferirà per la seva pàgina web remissions d'òperes i ballets representats al teatre cada dia.
Si bé és insòlit veure els famosos teatres Schaubuhne i Volksuhne de Berlín i les grans sales vieneses tancades, s'esperen mesures més restrictives pels dies que vindran.

Foto 1: AlteOper de Frankfurt, Alemanya.
Foto 2: StaatsOper de Vienna, Àustria.

Últimes Notícies