Recomanacions

Tens debat sobre la gratuïtat de la música

02-04-2020

«Per reformar i construir el món que vindrà no podem prescindir de la cultura». Així acaba el comunicat que ahir al vespre modificà l’Acadèmia Catalana de la Música en relació a la demanda dels mitjans de comunicació de la Corporació Catalana. La decisió, que no va trigar a generar debat a les xarxes, respon afirmativament a la petició de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de disposar de la col·laboració del sector musical per tal d’obtenir els continguts musicals necessaris per cobrir espais de programació a TV. 
L’etern debat sobre si la cultura ha d’esdevenir o no gratuïta ha arribat —i sembla que per quedar-se— al confinament generat per la pandèmia COVID-19. En aquest cas, ha estat la resolució de l’Acadèmia Catalana de la Música la que, «després d’un debat», ha acceptat fer de mediadora entre la CCMA i el sector musical: per una banda, perquè els primers puguin disposar dels continguts musicals que no poden produir de cap altra manera, entenent les circumstàncies actuals; per una altra, per tal d’obtenir, a canvi, que la CCMA tracti «la música com el que és, una art amb una funció social essencial». D’aquest manera, l’Acadèmia Catalana de la Música no només exigeix el pagament als músics de tots els conceptes per drets d’autor i d’interpretació sense cap cessió a TV3, sinó que, a més, un cop es recuperi la normalitat la música «ocupi en les graelles de programació de la televisió pública l’espai que es mereix». 
 
La generositat i solidaritat del sector musical i de la qual en fa gala l’Acadèmia no ha estat gaire ben rebuda per nombroses veus. El passat 31 de març a les sis hores de la tarda, l’ex-conseller de cultura Lluís Puig i Gordi feia ressò de la notícia a Twitter posicionant-se en contra de la decisió i afirmant, fins i tot, que amb aquest tipus d’accions li «cau la cara de vergonya» i acusant a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de pensar només «en la música catalana per estalviar». A hores d’ara la publicació compta amb més de 180 retuits i 370 “m’agrada” i ha obtingut la resposta de personalitats del món de la clàssica com el cantant líric David Alegret i el crític Diego Civilotti, a més de la defensa de l’Acadèmia Catalana de la Música, que en tot moment destaca la seva crida a garantir «que els artistes percebin els drets derivats de la comunicació de les obres». Igualment cert és, però, que altres han al·legat a la hipocresia de l’ex-conseller: en una entrevista a La República del passat 27 de març va fer referència a «aquests dies en què compartim cultura gratuïtament a les xarxes», però només va demanar més empatia i més comprensibilitat de cara als que la practiquen professionalment, que ens continuaran necessitant una vegada finalitzat el confinament. Alguns usuaris han enlletgit a Puig i Gordi la seva crítica cap a una «aportació solidària [de l’Acadèmia] per alleugerir el confinament a la gent» i cap al Canal 33 sense haver fet cap comentari previ amb el mateix posicionament respecte al contingut gratuït que s’està oferint en altres plataformes, com ara YouTube. 
 
Pel que fa a l’Acadèmia, assegura que la seva «decisió de col·laborar ha vingut marcada per una visió constructiva davant la situació d’emergència», tenint en compte que la cultura «és un dels puntals que fa possible que la gent no s’enfonsi en aquest incert i difícil confinament». 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Loles Raventós García-Amorena
Loles Raventós García-Amorena
Redactora
@LolesRaventos