Instrumental i música de cambra

Associació Joan Manén: reivindicant al "Mozart" català

Dimarts 21 Març 2017

L'Associació Joan Manén organitza anualment un dels cicles de música més destacats en la programació de l'agenda musical barcelonina per diverses raons.
 

La primera, la cuidada selecció de repertori, amb obres no només de Joan Manén, sinó de tots els compositors catalans. El resultat són programes molt allunyats dels tòpics que habitualment s'utilitzen per omplir les sales. Al contrari: l'Associació, com indica el seu president, el pianista Daniel Blanch, defensa "una programació feta per músics" que pretén "descobrir petites joies i obres oblidades" del patrimoni musical català. "Els grans noms han d'estar, però no intentem crear programes a l'estil de les grans sales".

La segona raó per la qual destaca el cicle Joan Manén és la selecció d'intèrprets. Fonamentalment són músics catalans de primer nivell. "Però a poc a poc ens obrim a intèrprets estrangers", explica Daniel Blanch.

I, en tercer lloc, cal dir que el cicle Joan Manén és una proposta de concerts molt assequible, amb entrades de 15 euros (en l'edició de 2017). Hi ha possibilitat de descomptes i els membres de l'Associació Joan Manén i de l'Ateneu Barcelonès tenen l'entrada gratuïta. En aquest sentit, Daniel Blanch destaca els avantatges de ser soci de l'Associació: "Són set concerts per una quota anual de 30 euros que, a més, dóna suport a la tasca de recuperació del patrimoni musical".

L'Associació Joan Manén es va crear el 2010 per iniciativa de quatre músics que van coincidir en un acte de commemoració del 125 aniversari del naixement de Joan Manén. Daniel Blanch va ser un d'ells: "No enteníem el perquè de l'oblit d'aquesta figura, quan ha estat un dels violinistes més internacionals, amb més de 4.000 concerts arreu del món, i un compositor importantíssim, més famós en el seu temps que Albéniz i Granados "-

Com a exemple de la fascinació que exerceix la figura de Joan Manén, Blanch explica a grans trets la seva biografia: "Va ser un nen prodigi, el "Mozart "català, per la seva precocitat amb el violí i també per la influència del seu pare, que aviat el va centrar en els estudis musicals. Joan Manén mai va anar a l'escola, però amb 10 anys el pare ja el va portar de gira per Sud-amèrica i els 13 anys debutava al Carnegie Hall de Nova York ".

L'associació que presideix Daniel Blanch, i que ara ja té prop de 300 socis, ha impulsat diverses iniciatives per recuperar la memòria i el llegat musical de Joan Manén, com a documentals i projectes d'investigació. El cicle de música catalana que organitzen anualment els permet, a més de donar a conèixer la música de Joan Manén i d'altres compositors catalans, fa possible presentar al públic general el resultat d'alguns d'aquests projectes.

Més, sobre...: música de cambra
Últimes Notícies