Orquestra

Jove Orquestra Simfònica de Sant Cugat: l'orquestra "millennial" es prepara per fer-se gran

Dimarts 28 Març 2017

La Jove Orquestra Simfònica de Sant Cugat (JOSC) posa en escena el dia 1 d’abril un nou espectacle de música clàssica per a nens. “Viatges” és un recorregut per la història de la música que es podrà sentir en dos concerts, tots dos el mateix dia: a les 12 hores, al Casal Catòlic de Sant Andreu, i a les 18.30 hores, al Conservatori Victoria dels Àngels de Sant Cugat del Vallès. 

No només l’aposta és artísticament molt interessant, sinó que a més permet conèixer de primera mà la tasca d’una orquestra peculiar, integrada i autogestionada per una vintena de músics entre 15 i 25 anys. Hem parlat amb la presidenta de la formació, Griselda Ballester, per saber més sobre ells, la seva trajectòria i els seus plans de futur.

“En un principi la idea es basava en les inquietuds d’un grup d'amics que començaren una orquestra i resultà un projecte amb cara i ulls i una perspectiva de futur”. És el resum que Griselda Ballester fa dels inicis de la JOSC, impulsada des del 2014 per alumnes del Conservatori de Música Victoria dels Àngels de Sant Cugat amb un propòsit inicialment senzill: gaudir de la música tocant en grup.

Però, aquesta idea va anar creixent a mida que les complexitats derivades de fer realitat una orquestra entraven en joc. Per començar, la gestió, que avui exerceix una junta formada pels mateixos músics elegida de forma assembleària. “Mai no hem comptat amb una ajuda permanent externa, sinó que ens hem definit i organitzat a partir de la voluntat dels membres”, explica Griselda.

En segon lloc, els integrants del grup. Com consolidar la dinàmica de treball que requereix una orquestra amb un grup tan jove, que ha de compatibilitzar la música amb l’institut, l’accés a la universitat o la recerca de la primera feina? “Realment és molt complicat, perquè la gent jove mai no està al 100% en una sola activitat. Però s’espera un compromís amb el grup i una responsabilitat musical. Hem tingut sort amb alguns membres, que creuen en el projecte i lluiten amb dents i ungles per tirar-lo endavant”, assegura la presidenta de l’orquestra. Actualment, la formació està integrada per músics de nivells diversos, des d’estudiants de conservatori fins a músics que estan al grau superior, passant per altres joves que han acabat els estudis de grau mig i que volen trobar un espai que seguir, d’alguna manera, vinculats a la música. L’única condició que la JOSC demana als seus membres és que siguin, com a mínim, estudiants de quart curs del grau professional.
 
Arriba el tercer problema de tota orquestra, un cop aconseguida l’estructura de gestió i els músic: qui la dirigeix? La JOSC va buscar i va aconseguir un director. I no un director qualsevol. Irene Delgado Jiménez, amb només 20 anys, és una destacada estudiant de direcció d’orquestra a la ESMUC. La JOSC es va posar en contacte amb ella: “La veritat és que no pensàvem tenir tanta sort, ja que havíem sentit que la Irene era la millor de la seva promoció. Però ella acceptà formar part del projecte i gaudim del seu coneixement i experiència”.

I, un cop tenim l’orquestra, queda fer una programació. La JOSC també té prou clar aquest àmbit, amb una dinàmica de tres concerts anuals (Nadal, primavera i final de curs). Des del començament, el grup va decidir que les seves actuacions tindrien caràcter benèfic. Així, per exemple,els ingressos que s’obtinguin amb l’espectacle “Viatges” (que s’ofereix en modalitat de taquilla inversa) es dedicaran al grup Pallapupas, un grup d’actors que ajuden a nens i famílies hospitalitzades. També aquesta temporada, la JOSC ha compromès la seva participació al concert de celebració del 35è aniversari de la coral Harmonia de Valldoreix, amb la interpretació de la Missa de la Coronació de Mozart en cinc concerts a diferents municipis.

I després? A curt termini, Griselda assegura que els objectius són donar-se a conèixer als voltants de l'àrea de Sant Cugat per participar a més projectes. A llarg termini, les il·lusions que es desprenen d’un grup tan jove no tenen límits i la mateixa presidenta de la formació ho reconeix: “Ens agradaria arribar lluny!”
 

Últimes Notícies