Piano

Així són els finalistes del Concurs Maria Canals 2017

Dilluns 3 Abril 2017

Dijous 6 d'abril, a les 20 hores, el Palau de la Música Catalana acull la prova final de la 63a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, una de les competicions de piano més antigues i millor considerades en el circuit professional de tot el món. D'aquí el gran poder de convocatòria del concurs, que enguany ha portat a Barcelona a 81 pianistes de 31 nacionalitats, seleccionats entre més de 180 candidats inicialment inscrits.

Després de dues setmanes de proves eliminatòries, només queden tres participants en competició: Anastasia Rizikov, Hin-Yat Tsang i Levon Avagyan. Tots tres hauran de realitzar una última actuació a la Sala de Concerts del Palau acompanyats de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), amb una obra de la seva elecció. Està ja confirmat que Anastasia interpretarà un concert de Txaikovski, mentre que Hin-Yat Tsang ho farà de Chopin i Levon, de Prokofiev.

Però, després d'una breu investigació per Internet, estem en condicions d'explicar sobre la carrera i trajectòria dels tres alguna cosa més que les seves preferències de repertori. Així són els finalistes del Concurs Maria Canals del 2017.
 

Anastasia Rizikov va néixer a Toronto (Canadà), encara que la seva família prové d'Ucraïna. Actualment té 18 anys. Fa dos anys, quan Anastasia es va proclamar guanyadora el Concurs Internacional de Piano de Jaén, El País va escriure d'ella que "es tracta d'una de les intèrprets cridades a regnar en l'univers del piano en les pròximes dècades".

Potser resulta una mica prematur una afirmació així d'una pianista encara tan jove, però la veritat és que Anastasia ha enlluernat des de molt aviat amb el seu talent. Per Internet es poden trobar vídeos d'ella actuant com a solista amb orquestra amb només 7 anys. Als 12, va començar a participar en concursos de piano d'adults i el seu palmarès acumula una bona quantitat de premis. Així mateix, ha actuat en festivals de primera línia, com el Festival de Verbier, i ha gravat un disc amb la casa Naxos. En aquest vídeo veiem la seva actuació en el Concurs Internacional Ettore Pozzoli, a Itàlia, competició que va guanyar el 2015.

 

 

Hin-Yat Tsang va néixer el 1993 a Hong Kong i va començar a tocar el piano amb quatre anys. Va cursar els seus estudis de música a la Hong Kong Academy for Performing Arts amb les màximes qualificacions i es va traslladar a estudiar a Europa. Va ser admès al Royal College of Music de Londres, on actualment estudia.

En les seves participacions en concursos internacionals de piano, ha obtingut premis en diverses ocasions (el seu canal de Twitter està ple dels reconeixements que el jove pianista ha obtingut en tot el món). El 2010 va ser nomenat "Músic Jove de Hong Kong" de l'any i va debutar amb la Filharmònica de Hong Kong. També ha actuat amb diverses orquestres, principalment d'Àsia i Regne Unit. En aquest vídeo podem veure la seva participació en una masterclass del Royal College of Music, tocant al costat del llegendari Sir András Schiff.
 
 
 
 

Levon Avagyan va néixer a Armènia el 1990. Als 20 anys, es va traslladar a estudiar a Àustria per estudiar amb la professora Milana Chernyavska a la University of Music and Performing Arts de Graz. Des del 2011, treballa a la International Academy of Music de Liechtenstein, on imparteix masterclasses i actua regularment, encara que els seus compromisos professionals el porten a viatjar freqüentment per tot Europa. De fet, Levon compta també amb un ampli currículum de premis en competicions internacionals de piano a Grècia, França, Alemanya, Àustria i Suïssa, entre altres països.

El pianista assegura que té en el seu repertori unes peces altament virtuoses del pianista hongarès György Czyffra  que estan considerades gairebé com "intocables". De tota manera, a Youtube no hem trobat vídeos d'aquestes gestes. Sí que l'hem vist interpretar un concert de Mendelssohn al costat de la Jove Orquestra de Cambra de Stuttgart, que podem veure a continuació:

 
 
 

Qui no pugui presenciar la prova en viu al Palau de la Música, té la possibilitat de seguir el concert en directe - i de forma gratuïta- per la web del Concurs Maria Canals.

Més, sobre...: piano , concursos
Últimes Notícies