Instrumental i música de cambra

'A la vora de la mar': l'exposició de com va néixer la música

Dijous 15 Juny 2017

El Museu Marítim de Barcelona acull l’exposició “A la vora de la mar”, amb més de 80 instruments musicals de diverses èpoques i procedents de tots els indrets de la Mediterrània, de Catalunya a Egipte, passant per França, Itàlia, Grècia, Bòsnia, Turquia, Síria, Israel i tots els països de la costa del Magreb, del Marroc a Tunísia.

L’exposició reuneix peces de les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona, amb instruments musicals procedents, majoritàriament, de la col·lecció particular Música para ver, d’Irún, i algunes peces del Museu de la Música de Barcelona. Es pot veure a la Sala Mirador del Museu Marítim fins el 15 d’octubre i és d’entrada gratuïta.

“Al llarg de la història, l’entorn del Mediterrani ha compartit el coneixement pels vaixells i l’ha transportat pels camins de la mar”, ens explica el musicòleg Oriol Rossinyol, comissari de l’exposició. I la música, segons comenta, ha estat un d’aquests coneixements compartits, ja que ha estat present a la navegació a totes les èpoques: “Potser un dels primers instruments va ser la cargola. Al Museu de Gavà es poden veure cargoles molt antigues amb l’extrem trencat, la qual cosa indica que es van utilitzar per fer-les sonar.  I les cargoles han estat un element imprescindible als vaixells com a instrument de comunicació fins ben entrat el segle XX”.

Aquesta idea central s’il·lustra amb l’exposició de fins a 82 instruments musicals dels segles XVII al XXI, 58 fotografies de músics i 12 vaixells, representats amb maquetes i diorames, per posar de relleu la relació entre la música i la cultura marítima.

Per exemple, quina relació es pot trobar entre els vaixells i la percussió? “Els instruments de percussió ens parlen del ritme, tan necessari a l’hora de vogar en les embarcacions de rem”, comenta Oriol Rossinyol. Així mateix,  la forma de les primeres arpes egípcies ens recorda als vaixells de l’època, amb els quals l’instrument es va difondre per tota la Mediterrània. Del vent es nodreixen tant les embarcacions de vela com alguns instruments, com els que confeccionaven amb canyes i corns marins, materials marítims.  I els instruments de corda fregada, desconeguts a l’antiguitat clàssica de Grècia i Roma, van arribar de la mà dels àrabs, que a la seva vegada els van conèixer a partir del contacte amb els pobles de la Índia i de l’Àsia central.

Així mateix, amb els instruments de l’exposició es pot veure com cada país i cada cultura els ha anat adaptant al llarg del temps: “Del rebab àrab, el primer instrument de corda fregada de la història, es van fent diverses versions, i una d’elles, nascuda a Itàlia, a la zona de Cremona, al segle XVII, és el violí. L’instrument té tantes possibilitats que avui dia fins i tot les orquestres tradicionals de música àrab, al costat dels rebabs, tenen violins”, comenta Oriol Rossinyol.

Més, sobre...: exposicions , concerts gratis
Últimes Notícies