Instrumental i música de cambra

El carilló omple Barcelona: 10 coses que cal saber per gaudir del congrés mundial de carillonistes

Dijous 29 Juny 2017


Barcelona acull a partir del dissabte 1 de juliol i fins el dia 5 el XIX Congrés Mundial de Carilló. Es tracta del gran esdeveniment del món dels carillonistes, on s’han inscrit 170 músics vinguts de 22 països d’arreu el món.

Tot i que a Barcelona tenim l’únic carilló de l’Estat que funciona regularment, amb un cicle de concerts propi, potser molts encara es pregunten quin instrument és el carilló i què es pot descobrir en el marc d’aquest congrés mundial. A Barcelona Clàssica hem preparat una guia ràpida per a que el públic no es perdi res de l’esdeveniment.
 

1- Però, què és exactament un carilló? 
Un carilló és un instrument musical format per un mínim de 23 campanes de bronze afinades de forma precisa perquè puguin sonar conjuntament. S’organitzen seguint l’escala cromàtica, dins la qual cada campana allibera una nota diferent.Els carillons de 23 campanes arriben a cobrir dues octaves cromàtiques. De totes maneres, si són més grans, l’extensió tonals s’amplia molt. Per exemple, els carillons de concert solen estar formats per unes 50 campanes i cobreixen quatre octaves cromàtiques.
 
2- Com es toca un carilló? 
Es toquen mitjançant un teclat i un pedaler, cosa que podria semblar un piano, tot i que la forma és força diferent: el teclat del carilló està format per una doble renglera de tecles més grans i arrodonides que les del piano, separades uns tres centímetres unes de les alteres. Els pedals són similars al d’un orgue. Cada tecla i cada pedal percudeix una campana diferent a través d’un sistema de cables d’acer. En aquest vídeo, per exemple, es pot veure a la carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, interpretant una suite de Villa-Lobos.
 
 


3- És important el paper de l’instrumentista? 
Malgrat les diferències amb el piano, el carilló no deixa de ser un instrument de teclat, on és determinant la forma de tocar de l’instrumentista. La variació del toc és la que permet el joc expressiu.  Cal tenir en compte que també existeixen els carillons automàtics, però aquests no tenen la consideració d’instrument musical.
 
4- Són molt grans els carillons? 
Depèn del model: el més pesat té 102 tones, però el més lleuger no arriba a una. A més, hi ha una àmplia varietat de formats: normalment no es mouen del seu lloc, però també existeixen els carillons mòbils, pensat per a ser desplaçats, i els carillons desmuntables, que es poden col·locar a les sales de concerts. Al congrés de Barcelona es podran veure i sentir exemples de tots ells.
 
 5- A quins països és important el carilló? 
La primera escola professional de carilló va ser la Royal Carillon School “Jef Denyn” de Mechelen, a Bèlgica, fundada l’any 1922. Encara està considerada com un dels puntals de l’ensenyament d’aquesta disciplina. Una altra escola important és la Netherlands Carillon School d’Amersfoot, inaugurada el 1953. Fora d’Europa, Amèrica del Nord és una altra zona important d’estudi del carilló. EUA té més de 180 carillons catalogats i  un dels més importants del món, amb 77 campanes, està a la Torre dels Apòstols de Bloomfield Hills, a Michigan (EUA). L’altre està al Daejeon Institute of Science de Corea del Sud.
 

6- Com és el carilló de Barcelona?

A Barcelona tenim al Palau de la Generalitat l’únic carilló de l’Estat que funciona regularment i que té un cicle estable de concerts, amb recitals gratuïts el primer diumenge de cada mes.És un carilló de concert de 49 campanes de bronze, que pesa 4,8 tones. Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, als Països Baixos, i inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya.
 
7- Per què és important el congrés de Barcelona? 
És la primera vegada que aquest congrés mundial es celebra a un país del sud d’Europa, ja que és una zona amb poca tradició carillonista.
La directora del Congrés Mundial de Carilló i carillonista oficial del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, planteja l’esdeveniment com una oportunitat per “potenciar el reconeixent social i cultural” del carilló.
 
8- Quines activitats s’organitzen al congrés? 
Més enllà de les sessions de treball, elCongrés ha organitzat un seguit de concerts “de” i “amb” carilló especialment produïts per a l’ocasió, la majoria en espais emblemàtics com L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Museu de la Música i la Sagrada Família. Alguns d’ells presenten repertori musical de nova creació encarregada a compositors catalans actuals, com ara Oriol Cruixent, Jordi Nus, Albert Guinovart, Martí Carreres o Marc Timón.  Tampoc hi faltaran els concerts al Palau de la Generalitat amb el seu carilló, on les 14 associacions federades a la World Carillon Federation, es presentaran a través de breus recitals
 
9- Hi ha activitats gratuïtes? 
Bona part del programa és d’accés lliure, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest instrument i fer que tothom que ho desitgi pugui gaudir de la seva música. Per exemple, es faran miniconcerts amb carillons mòbils en espais oberts, com el Parc de la Ciutadella o l’Avinguda de la Catedral, petits “tastets” al Port de Barcelona i un fantàstic concert de cloenda davant de la Catedral amb la Cobla Sant Jordi, gegants, bastoners, sardanes i castellers.
 
10- I un cop acabi el congrés? 
No tot es quedarà a Barcelona. Aquesta edició es complementa de forma especial amb un Postcongrés que del 6 al 8 de juliol viatjarà a Tarragona, les Terres de Lleida i Montserrat. Amb l’objectiu de donar a conèixer el carillóarreu de Catalunya es faran concerts a la Catedral de Tarragona, al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, seu de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya) i al Monestir de Montserrat.
 
 

Més, sobre...: concerts gratis
Últimes Notícies