Piano

Lucas i Arthur Jussen: "Mai no ens vàrem plantejar ser professionals: només volíem fer música bonica!"

Dijous 26 Octubre 2017

Lucas i Arthur Jussen són autèntiques estrelles al seu país, Holanda, al nivell dels cantants de pop o dels actors més coneguts. Els conviden els programes de més audiència de la televisió, revistes com Esquire els dediquen pàgines i pàgines i han aconseguit despertar un creixent interès entre els més joves pels seus concerts i per la música clàssica. Amb una formació musical exquisida, en la qual la pianista Maria Joao Pires va ser la seva mentora des que eren nens, els seus enregistraments han estat triades com algunes de les millors mai fetes; de fet, France Musique considera el Concert per a dos pianos de Poulenc del seu últim CD com la millor gravació d'aquest concert realitzada fins ara.

Del 27 al 29 d'octubre, actuen a l'Auditori al costat de l'OBC. sota la batuta del director Jan Willem de Vriend, interpretant el Concert per a 2 pianos i orquestra n.º 7, KV 242, en Fa Major de Mozart.

Barcelona Clàssica: Per què els fills d'una flautista i un percussionista comencen a tocar el piano?
Arthur Jussen:
Teníem un piano en el nostre saló. Durant el Mundial de Futbol de 1998, la selecció d'Holanda va arribar a la semifinal. Cada vegada que jugaven un partit, sonava l'himne nacional. I a Lucas li encantava. Com el piano hi era, la mare va ensenyar a Lucas a tocar-ho, i així va començar tot. Jo, Arthur, sempre estava escoltant al meu germà gran quan aquest practicava amb el pare o amb la mare. Els meus pares em van explicar que jo també volia tocar el violí, però al final havia de triar un instrument i llavors vaig triar el piano. Probablement volia ser igual que el meu germà, al qual sentia tocar cada dia.

B.C. Alguna vegada, durant la vostra infància o adolescència, vau pensar a dedicar-vos a alguna cosa que no fos la música?
Lucas i Arthur:
La veritat és que no. Ens agrada tocar el piano des del primer dia. És ben bé així; ens dóna un munt d'alegria. Per descomptat que ens agraden altres coses: practicar esports, cuinar, sortir amb els amics, etc. Però no hi havia cap altra cosa que ens agradés com a professió que no fos el piano. El que passa és que mai ens vàrem plantejar realment ser pianistes professionals. L'únic que volíem era fer música bonica. El fet que poguéssim guanyar-nos la vida amb això ens converteix en persones molt afortunades.
 
B.C. Esteu desenvolupant la vostra carrera junts, però també us heu format en etapes per separat. Ha ajudat això a convertir-vos en músics complementaris?
Arthur:
Per descomptat. Tant si toques sol com acompanyat, és molt important desenvolupar-se per un mateix. Hem tocat junts des de molt joves, de manera que el sentim com una cosa molt natural. Quan Lucas se'n va anar a estudiar a l'estranger, vam estar setmanes sense veure'ns. Vam créixer per separat en aquest temps. Però quan vam tornar a estar junts i a tocar, tot va tornar a ser tan còmode com sempre.

B.C. Lucas va estudiar a Madrid. Mantens el contacte amb la ciutat?
Lucas:
Tinc un munt d'amics a Madrid i mantinc el contacte amb això. Quan vénen a Amsterdam, intentem quedar, i fins i tot Arthur ve també. He de dir que no he tornat a l'Escola Reina Sofia, però que sempre he sentit una connexió molt especial amb Madrid. Va ser una etapa important de la meva vida durant la qual vaig aprendre moltes coses, i no només en l'aspecte musical.

B.C. Quins pianistes considereu com a referents?
Lucas i Arthur:
Hi ha molts pianistes que ens inspiren: Maria Joao Pires, Arcadi Volodos, Yuja Wang, Severin von Eckardstein ...

B.C. Què va suposar per a vosaltres treballar amb Maria Joao Pires?
Lucas i Arthur:
Va ser molt important per a nosaltres. Vam viure amb ella tot un any quan teníem 10 i 13 anys a Portugal i al Brasil. Durant aquest temps, vam tenir moltes classes amb ella. Com els nens són tan fràgils i flexibles, es poden adaptar molt fàcilment al que els hi diu algú. Així que, en el fons, crec que ella va formar la base de la nostra musicalitat.

B.C. Com organitzeu el treball conjunt?
Lucas i Arthur:
Sempre discutim junts sobre la millor opció. Algunes vegades demanem consell a gent propera, que poden ser els nostres professors, els nostres pares o els nostres agents.

B.C. Quins són els vostres propers projectes? Són sempre projectes junts o també hi ha alguns per separat?
Lucas i Arthur:
Hi ha molts grans projectes per al futur. Per descomptat, el primer són els concerts a Barcelona. Però també estarem tocant a l' Elbphilharmonie d'Hamburg l'any que ve. Hem sentit que la sala és increïble, per dins i per fora, i tenim moltes ganes de veure-ho. A Barcelona i a Hamburg vam tocar junts, però a Holanda tenim un munt de concerts de piano sol. No hi ha una opció que ens agradi més que l'altra; estem satisfets de poder fer les dues coses. Hi ha tant repertori bonic de piano sol ... Si diem que només volem tocar junts, això significaria renunciar a totes aquestes belles obres i definitivament no volem això. I també sentim que és bo per al nostre creixement com a músics tocar tant de forma individual com a duo.

B.C. On us agradaria estar quan compliu 35 anys?
Lucas i Arthur:
Oh, és una pregunta complicada. Seria genial estar asseguts en una terrassa de la Rambla amb una cervesa gelada, haha! No, és broma. Només volem desenvolupar-nos com a músics i com a persones. I esperem que la música ens segueixi divertint tant durant els deu anys vinents com fins ara. Però potser resulta que la nostra carrera s'acaba en un parell d'anys: mai se sap. Per això intentem gaudir ara tot el que puguem.

B.C. És aquesta la vostra primera visita a Barcelona?
Lucas:
Només he estat una vegada a Barcelona i va ser únicament per un dia. Massa curt! Estic molt content de tornar. Però vaig tenir l'ocasió de visitar la Sagrada Família, que és absolutament meravellosa.
Arthur: Mai he estat a Barcelona i tinc molta curiositat. I he sentit parlar molt bé de l'orquestra. Es veu que tenen un so molt càlid i energètic, el que és fantàstic per a un compositor com Mozart. I combinar això amb un director com Jan Willen de Vriend és una combinació fantàstica. Les circumstàncies són perfectes, així que, si no cometem errors, el concert serà fantàstic.

B.C. Serà la primera audició amb l'OBC del concert de Mozart per a dos pianos. Què voleu comentar de l'obra?
Lucas i Arthur:
Bé, un aspecte, molt positiu per als pianistes, és que les dues parts de piano són molt semblants. Normalment, la part 1 de piano és més difícil i interessant que la part 2, però no és per res el cas d'aquest concert. A més, Mozart és sempre fantàstic creant un bonic diàleg entre l'orquestra i els solistes. En els concerts de piano de Mozart, l'orquestra mai no és exclusivament el suport de les parts de piano, el que converteix aquesta obra en una mena de música de cambra. Ens agrada molt: té un munt d'energia positiva. El principi del tercer moviment sempre ens fa somriure, perquè és pura alegria.

Més, sobre...: entrevistes , piano
Últimes Notícies