Cant

"Bach Zum Mitsingen" presenta a la nova promoció de guanyadors de la Beca Bach

Dimarts 3 Abril 2018

Amb el nou any, comença també nou curs al projecte de la Fundació BZM, impulsora de la interpretació completa de les cantates de J.S.Bach. El 2018, l'organització apuja el nivell i incrementa el nombre de concerts i activitats. El primer arriba diumenge 25 de febrer, amb un recital a L'Auditori de Barcelona amb la participació del contratenor Carlos Mena i la presentació de la nova promoció de guanyadors de la Beca Bach, creada per a donar suport a joves cantants que vulguin aprofundir en la música de Bach mitjançant la col·laboració amb BZM. 

Prova de què el projecte cada vegada atreu més l'atenció és la creixent participació de músics internacionals: entre els tres seleccionats per a la Beca Bach 2018, trobem una soprano letona i un baríton brasiler. Però es manté també l'interès dels joves cantants catalans, aquesta vegada representants pel tenor Ferran Mitjans. Hem parlat amb els tres guanyadors del premi i així ens expliquen la seva trajectòria i la seva relació amb la música de J.S.Bach.

Baiba Urka, soprano: "La Beca Bach em donarà inspiració per a futurs concerts"
 
Nascuda a Preili (Letònia), Baiba Urka va acabar els seus estudis de direcció coral a l’Escola Superior de Música de Rezekne i a l'Acadèmia de Música letona amb una llicenciatura. Allà mateix va cursar també un Màster en Cant de la Música Antiga, i més tard, va continuar els seus estudis a Alemanya i Portugal. Especialitzada en cant barroc, renaixentista i contemporani, ha cantat com a solista en diversos conjunts musicals. L’any 2017 va cantar amb la Jove Capella Reial de Catalunya i la Capella Reial de Catalunya, ambdues sota la direcció de Jordi Savall. 
 
Urka va demanar la Beca Bach moguda per la seva passió per la música antiga i per l’obra del compositor alemany: “Tinc moltes ganes de treballar amb el contratenor Carlos Mena i el director Pau Jorquera i trobar-me amb la resta de guanyadors de la beca. Crec que aquesta experiència em farà saber més sobre la música de Bach i inspirar-me per a futurs concerts i noves idees musicals. També trobo genial que en aquest projecte tinguem l’oportunitat de cantar peces de Bach menys conegudes, per a poder descobrir nova música. I em fa molta il·lusió cantar a L’Auditori i al Palau de la Música”.
 
La soprano assegura que, precisament per la seva dificultat tècnica, la interpretació de la música de Bach li atrau tant: “M’agraden els reptes i sempre estic emocionada quan aprenc una nova cantata o ària de Bach. A la seva música trobo les harmonies més sorprenents i les melodies més boniques, i sempre estan plenes de significats i lligades a la forma d’expressar el missatge del text. Sempre és un plaer cantar Bach”.
 
 
Ferran Mitjans, tenor: "El meu cap buscava una feina estable com a fisioterapeuta, però al meu cor sempre hi ha estat el cant"
  

El més jove dels seleccionats per la Beca Bach d’aquesta edició va néixer el 1995 a Sant Andreu de la Barca. Amb 10 anys va entrar a formar part de l’Escolania de Montserrat, on va participar en l’enregistrament de tres CD; en dos d’ells, realitza papers solistes. Amb estudis professionals de cant al Conservatori del Liceu, l’any 2011 s’incorpora al Cor Jove de l’Orfeó Català, on ha protagonitzat papers solistes en les produccions de Dido i Aeneas de H. Purcell (2013 i 2015), el Magnificat de J. S. Bach (2015), el Messies de Händel (2016 i 2017) i el Considering Matthew Shepard de Craig Hella Johnson (2017).
 
Mitjans explica que la seva participació a la Beca Bach té un significat molt especial per a la seva carrera: “A començaments del 2017 vaig col·laborar per primera vegada en un dels projectes que BZM organitzava en commemoració dels 500 anys de la reforma luterana. Per aquelles dates vaig prendre una decisió molt important a la meva vida: apostar plenament per un futur dedicat a la música i el cant”. Fins aquell moment, Mitjans havia comptabilitzat estudis universitaris de Fisioteràpia amb la música: “El meu cap buscava una feina estable, però al meu cor sempre hi han estat la música i el cant. I afortunadament va coincidir amb la convocatòria per presentar-se a la Beca Bach. En aquell moment vaig somiar que no hi hauria millor manera de començar a obrir-me camí que amb la gran oportunitat que suposa ser guanyador de la Beca Bach”.
 
Per a Ferran Mitjans, la música de Bach no és comparable a la de qualsevol altre compositor “per la sensació de plenitud i satisfacció. Em transmet molta harmonia i pau interior: està perfectament pensada i construïda, i aquest fet fa que sigui un plaer tant estudiar-la de manera individual com cantar-la en un concert”. El tenor també destaca la gran tasca del projecte BZM: “És un privilegi tenir-lo a casa nostra, per la seva boníssima feina de difusió de l’univers Bach”.


Arthur Canguçu, baríton: "Interpretant Bach, sempre sento una connexió molt especial amb els músics"

Arthur Cangucu va néixer l'any 1992 a Campina (Brasil). Actualment, es troba completant el seu màster en Òpera a la Universitat Estatal de Música i Arts Escèniques de Stuttgart, a la càtedra de Teru Yoshihara. Durant la seva trajectòria, Canguçu ha participat com a solista tant a obres d'oratori com a produccions d'òpera.

El cantant ens explica com va conéixer la Beca Bach: "Una amiga meva va ser una dels solistes seleccionats l'han passat i em va parlar del programa. Sabia que jo havia treballat molt amb música de Bach i que havia estudiat a la Bachakademie de Stuttgart amb el mestre Rademann. I a més de tot el que havia sentit de la qualitat de la beca, jo volia conèixer gent que estigués treballant en les obres de Bach i poder tenir noves experiències". Justament en la línia de poder gaudir de la música van les seves expectatives sobre aquest any de concerts amb BZM que li espera: "Crec que el programa m'ensenyarà molt sobre Bach i la música barroca i m'aportarà una nova visió d'aquest estil. Com que actualment estic estudiant un màster d'òpera, serà molt refrescant una immersió durant un parell de dies en la música de Bach".

Per a Canguçu, la música de Bach ocupa un lloc molt especial: "Sé que sona a clixé, però és que ho sento així. En cada concert on canto Bach, sento una connexió molt especial amb els músics. M'agrada molt aquesta atmosfera, aquesta unió. I sempre que torno a Bach aprenc alguna cosa, no només musicalment, sinó també vocalment".

 

Més, sobre...: johann sebastian bach
Últimes Notícies