Piano

El Concurs Maria Canals converteix Barcelona en la capital mundial del piano

Dimecres 7 Març 2018

El Concurs Internacional de Música Maria Canals ja té a punt la seva 64ª edició, que arrenca oficialment el 10 de març i durarà fins al dia 23 d'aquest mes. En la competició oficial, 93 joves talents del piano d'entre 18 i 29 anys, procedents de 34 països, es disputaran un ampli palmarès de premis al Palau de la Música Catalana. Però si alguna cosa fa diferent al Concurs Maria Canals és el seu intens programa d'activitats més enllà de l'auditori, pensades per apropar el piano al públic general. Això és un resum de tot el que hi ha programat per als pròxims dies

  • Concurs oficial Maria Canals: Podem dir que els millors pianistes joves del món hi seran aquestes setmanes a Barcelona. Els participants han estat seleccionats entre més de 200 inscrits i optaran a premis valorats en 80.000 euros, incloent-hi premis econòmics, gravacions discogràfiques i concerts. Destaca que, aquest any, el primer premi, Premi Fundació Jesús Serra, incrementa la seva dotació fins als 25.000 €. El públic general pot assistir a les diferents proves, que se celebren al Palau de la Música Catalana, amb un preu molt popular per entrada (a partir de 5 €). La final tindrà lloc el 22 de març, a les 20 hores, a la Sala de Concerts del Palau de la Música, en un recital en què els tres millors concursants tindran l'oportunitat d'interpretar un concert de piano i orquestra, acompanyats de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Com és tradició, el públic podrà votar el seu pianista preferit. 
  • Pianos al carrer: Paral·lelament a la competició de pianistes, el Concurs Maria Canals organitza un ampli programa d'activitats que tenen l'objectiu d'apropar la música i la cultura als ciutadans. Es tracta d'iniciatives gratuïtes, algunes de les quals es desenvolupen durant tot l'any: és l'OFF Concurs. Possiblement l'acció més coneguda és la instal·lació de pianos de cua en espais públics de Barcelona, des del metro fins a determinats centres comercials i fins i tot els mateixos carrers, a disposició de qui vulgui tocar-los. Aquí es poden consultar les diferents dates i ubicacions. Destaca la programació del 9 de març, amb una marató de piano a la Plaça Reial que inclou perfomance de música i pintura, i la del dissabte 10 de març, amb 10 pianos de cua disponibles per al públic al Passeig de Gràcia.
 
  • Activitats educatives: En el marc de l'OFF Concurs, el Maria Canals promou activitats per a estudiants de música (de totes les edats, incloent-hi també a gent gran). Es tracta d'una iniciativa amb continuïtat al llarg de tot l'any, en què participen 40 escoles de música i conservatoris i 50 escoles d'ensenyament general, a més d'altres institucions com centres cívics. En total, es realitzen més de 300 activitats educatives. Així mateix, el Concurs Maria Canals desenvolupa el projecte social Em toca!, que porta pianos de cua a barris amb elevats índexs de població en situació de vulnerabilitat social i impulsa beques d'estudis per a nens. Aquest any, la iniciativa beneficia a més de 80 nens entre 6 i 7 anys que estudien piano gràcies a aquests ajuts.
 
  • Concurs per a pianistes amateurs de tots els nivells (Tu hi toques?): També pertanyent al programa OFF Concurs, la idea és obrir un espai perquè pianistes de tots els nivells puguin també participar en la competició. En aquest cas, l'organització del Maria Canals convida a gravar-se a un mateix tocant el piano, penjar-lo al canal de Youtube La Galeria dels Tocats i difondre aquest vídeo a les xarxes socials amb el hashtag #johitoco.. Els vídeos més creatius i emocionants tindran com a premi tocar el piano de concerts del Palau de la Música.
 
  • Exposicions: Els que s'acostin al Palau de la Música durant els dies de celebració del concurs, podran visitar, de forma gratuïta, dues exposicions. A la Sala Millet, es podrà veure un homenatge a les figures de Josep Guinovart -coincidint amb el desè aniversari de la seva mort- i de Carles Santos. I al Foyer del Palau, la recentment creada Asociación Muzio Clementi de Barcelona mostrarà un recorregut per la trajectòria del músic, considerat com el pare del fortepiano.
 
  • Conferència internacional de concursos de piano: Una de les grans novetats de l'edició 2018 és la reunió que se celebrarà, els dies 19 i 20 març, dels organitzadors de concursos de piano de tot el món. Més de 160 persones debatran sobre els secrets d'aquest tipus de certàmens, en un esdeveniment impulsat per la Fundació fundada per la màxima autoritat internacional en concursos pianístics, Gustav Alink, i la gran pianista Martha Argerich.
 
  • Homenatge gastronòmic: El restaurant 7 Portes se suma a la celebració del concurs i oferirà, durant aquest mes, la possibilitat de degustar un postre especial inspirat en la figura de Maria Canals, especialment creat per a aquesta edició del certamen. A més, el restaurant convidarà a una copa de cava a aquells clients que mostrin la seva entrada per a alguna de les sessions dels Concurs Maria Canals.

Últimes Notícies