Concerts

Guitarra i saxofon es donen la mà a El Primer Palau

Dissabte 29 Setembre 2018

El Primer Palau enfila, dilluns 8 d’octubre al Palau de la Música Catalana, el segon concert amb Andrea González Caballero, guitarra, i el Duo Vallès-Vera, saxòfons i piano. Interpretaran obres de Clerch, Albéniz, Rodrigo, Jiménez Manjón, Brotons, Albright i Creston.

El Primer Palau, esdevingut cicle de referència en les programacions musicals de la tardor barcelonina des de fa més de vint anys, s’ha caracteritzat sempre per l’eclecticisme de les seves propostes. Cada audició, que és alhora concert i prova eliminatòria, sol combinar diversos intèrprets sovint contrastats, tant pel que fa a instruments com a repertori. El concert del proper dilluns 8 d’octubre posarà de costat una guitarrista i un duet de saxofon i piano. Tots, no cal dir-ho, joves músics.
 
Així, des del punt de vista organològic, el contrast està garantit entre un dels instruments de corda més antics, si bé evolucionat d’ençà de l’època del Renaixement, i una creació d’Adolphe Sax de fa apenes dos segles. Per altra banda, en canvi, tots dos instruments comparteixen una posició marginal dins de l’orquestra i un repertori contemporani que s’ha ampliat, al segle XX, a partir de l’interès de diversos compositors.
 
El concert començarà amb l’actuació d’Andrea González Caballero, que es presenta al Palau amb una trajectòria considerable per la seva edat i una motxilla farcida de premis per a joves talents, però sobretot armada amb el seu caràcter i sensibilitat interpretativa. Després d’haver actuat en escenaris dels Estats Units, Mèxic, Cuba o la Xina, a més d’Europa, i d’haver enregistrat un disc per al segell Naxos, aquesta guitarrista basca arriba a la sala modernista procedent de Baltimore, on actualment és alumna de Manuel Barrueco.
 
González Caballero oferirà un programa que no passarà per alt un dels grans noms del repertori guitarrístic, Joaquín Rodrigo, però que també inclourà Torre bermeja d’Albéniz, peces del cubà Joaquín Clerch i un Aire vasco d’Antonio Jiménez Manjón que segur que la intèrpret sentirà molt proper.
 
Per la seva banda, el duet format Miguel Vallès, saxòfon alt, i Elisabeth Vera, piano, sorgit fa tres anys de les aules del Conservatori del Liceu amb l’objectiu de fer d’aquesta una agrupació habitual a la música clàssica, també ha estat distingit en diversos certàmens i ha enregistrat un disc, en aquest cas amb el segell Solfa Recordings.
 
De la mateixa manera que en aquell enregistrament, part del programa del concert al Palau està format per música d’un compositor català contemporani, Salvador Brotons, bon coneixedor de la tècnica i escriptura per als instruments de vent, a més de director. La resta del repertori és d’origen nordamericà i lleugerament anterior en el temps: obres de William Albright i Paul Creston.
 
En definitiva, una nova entrega d’un cicle esdevingut imprescindible per estar al corrent de quins són els joves valors d’avui –brillants realitats de demà- del panorama de la clàssica a casa nostra.


Fotos: Andrea González Caballero, Duo Vallès-Vera

Últimes Notícies