Concerts

La Cambra de L’Auditori: Beethoven i Mozart i un cant als quartets de corda

Dimecres 8 Gener 2020

El 16 d’octubre es va inaugurar la nova temporada de música de Cambra de L’Auditori, que enguany se suma al Festival Beethoven 250 i al Festival Emergents i ens proposa formacions de llarg recorregut i noves veus amb gran talent tant nacional com internacional amb predominància de la Primera Escola de Viena.

El tàndem Mozart-Beethoven i molts contemporanis

L’Erste Wiener Schule queda àmpliament representada per dos dels tres membres, Mozart i Beethoven (amb absència de Haydn). Entre l’un i l’altre hi ha l’eclosió del Classicisme i el camí cap a nous mons que serien decisius per l’esclat del Romanticisme. La Cambra de L’Auditori homenatja aquests dos colossos de la música, probablement, els més influents de la història, i n’escoltarem trios, quartets, quintets i sonates.
 
Més enllà del pes de Mozart i Beethoven la temporada de Cambra el ventall estètic va des de la música antiga fins l’estricta contemporaneïtat, amb gran presència d’autors del XX. Hi són presents Palestrina, Victoria i Bach com a barrocs, passant per l’Edat d’Or peninsular amb Mudarra, De Cabezón, Bruna, Soler, Granados, Cáceres, Juan de Triana i Mateu Fletxa “El Vell”. Quant als romàntics, ens trobem amb Schubert (al qual se li dedica un cicle), Mendelssohn, Schumann, Liszt, Borodin, Txaikovski i Brahms i el tardoromàntic Aleksandr Skriabin. El segle XX -i també el XXI- és el més representat, amb Falla, Britten, Kurtág, Grieg, Xostakóvitx, Prokófiev, Franck, Rackhmàninov, Barber, Poulenc, Bartók, Widmann, W. Rihm, Gershwin, Daniel Schnyder, Ligeti, Pärt, Miroslav Srnka, Théo Charlier, Adams, P. Vigh, Reinhold Glière, amb especial menció als catalans Albert Guinovart, Josep Cercós (al qual es fa un homenatge), Carles Marigó i el compositor convidat a L’Auditori, Ramon Humet, que estrena mundialment Fràgil. A més, en aquest llarg ventall estètic hi trobem els encàrrecs de L’Auditori a Joey Roukens, que presenta Sarasvati, i Yann Robin, que ens oferirà E[N]IGMA. És rellevant fer notar que no s’ha programat cap dona compositora -cal fer autocrítica?.
 

Concert inaugural

]W[ Ensemble està format per músics vinculats a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) que han fet una carrera meteòrica com a membres de l’orquestra del Festival de Lucerna, fundada pel gran Claudio Abbado. Interpretaran els quintets de vent de Mozart i Beethoven i, amb el pianista Enrique Bagaría i la flautista Júlia Gállego ens oferiran Summer music, op. 31 de Barber, l’única obra per a formació de vent de l’autor, i el Sextet per a piano i vent op. 100 de Poulenc. Amb aquest concert es van confluir dos objectius de L’Auditori: la internacionalització i la promoció de talent català, a banda de reivindicar una formació original com la de vent i piano.
 

Darrer cicle Schubert Lied

Aquest cicle, que es va iniciar la temporada 17-18, està organitzat en coproducció amb l’Associació Franz Schubert i el Centro Nacional de Difusión Musical, i arriba a la seva culminació amb quatre concerts més. El primer, el dia 8 de novembre, amb la soprano alemanya Katharina Konradi, que vam descobrir a la Schubertíada de Vilabertran 2018 i debuta al Festival de Bayreuth d’aquest 2019 i anirà acompanyada per l’experimentat Eric Schneider. El dia 12 de desembre és el torn del baríton alemany Konstantin Krimmel, acompanyat al piano per l’artista búlgara Doriana Tchakarova. És una cita imperdible pels amants del lied, ja que en aquesta ocasió Schubert sonarà per part d’una de les veus guanyadores del Helmut Deutsch Lied Competition i el duo ha estat mereixedor d’un guardó de l’ECHO Rising Stars. Entrant al 2020, la soprano madrilenya que debutà en el LIFE Victoria, Natalia Labourdette, acompanyada de la pianista Anastasya Timofeeva, homenatjaran, el 27 de febrer, el gran compositor de lieder, com també ho faran la soprano belga Sheva Tehoval i el pianista Daniel Heide, assidu amb Tabea Zimmermann o Antje Weithaas. Aquesta darrera cita serà el 2 d’abril de 2020.
 

Grans quartets

L’Auditori continua apostant per la gran formació de música de cambra, el quartet, l’essència de la música absoluta. Ho farà a través de la mirada de tres escoles, l’europea, l’americana i la russa. L’europea estarà representada, el dia 14 de novembre, per Armida Quartett, que oferiran un Beethoven primerenc molt en la línia dels seus companys de la Primera Escola de Viena, Haydn i Mozart, a banda d’un madur Schubert i estrenaran Fràgil, de Ramon Humet. L’escola americana emergirà el dia 15 de gener pel Calidore String Quartet & Cristina Gómez Godoy, ja presenta a L’Auditori en un concert dels Emergents. Tocaran Mozart, Beethoven, Grieg i l’original Phantasy Quartet amb oboè de Benjamin Britten. Per la seva banda, el David Oistrakh String Quartet serà l’ambaixador rus el 5 de febrer amb una forta petjada soviètica i contemporània en el seu programa.  
 
Dins el panorama català, Cosmos Quartet és una de les formacions que estan prenent més rellevància, i actuaran el dia 26 d’abril amb la viola Ellen Nisbeth per interpretar Mozart. Finalment, a l’altra banda del pèndol es troba la formació de cambra de més prestigi, el Quartet Casals que, al llarg de 3 dies interpretarà els últims grans quartets també de Mozart
 

Festival Emergents

En el marc del festival de L’Auditori que dóna veu a nous talents nacionals i internacionals, l’Emergents fa la seva a posta per la cambra. El dia 8 de març programa un concert de Palestrina i Victoria amb la Jove Capella Reial de Catalunya, el dia 10 és el torn de Cantoría i Carles Marigó, i l’11 tocaran Noa Wildschut, Simon Höfele i João Barradas (ECHO Rising Stars tots tres). El dia 12 de març actuen Aris Quartet, Dudok Quartet i Esmé Quartet, i el Cor Jove Nacional de Catalunya ho farà el dia 13. A més, la JONC presenta, el mateix dia 13, el pianista Evgeny Konnov, guanyador del 64 Concurs Internacional de Música Maria Canals, i el trompa Carles Chordà, dirigits per Valdivieso. El dia 14 Selina Ott i Conrado Moya debuten amb la Banda i la jove d’11 anys Alexandra Dovgan ve avalada per Grigori Sokolov el dia 17 de març.
 

Festival Beethoven250 amb gust de cambra

Durant 14 hores al llarg de 9 concerts, importants artistes arrelats a Catalunya es reuniran per interpretar els trios per piano, les integrals de sonates per violí i piano i violoncel i piano de Beethoven. La Marató integral de cambra convida, l’11 de gener, tres trios de luxe del país com el Trio Ludwig, el Trio Arriaga i el Trio Fortuny. A més, es formaran duos d’excepció com Vera Martínez Mhner i Claudio Martínez Mehner, Daniel Claret i Àlex Ramírez, Miquel Colom i Víctor del Valle, Arnau Tomàs i Kennedy Moretti i Josep Colomé i Enrique Bagaría. El Festival Beethoven250 ens invita a aquest esclat de talent de forma gratuïta, amb concerts d’entrada lliure amb aforament limitat.
 

Solistes i petites formacions

La reconeguda pianista Varvara ens interpretarà, el dia 3 de desembre, obres paradigmàtiques de Beethoven i Liszt, tres sonates que tenim en el nostre imaginari, com la “Clar de lluna”, op. 14 i el 13 de febrer, el també pianista Evgeny Kissin es dedicarà de ple al geni de Bonn. El baríton Josep Cabré i el pianista Miquel Villalba reten homenatge, el dia 15 d’abril, a Josep Cercós, compositor, pianista i músic teòric del qual es commemora el 30 aniversari de la seva mort. Finalment, el pianista Nikolai Lugansky interpretarà Beethoven, Skriabin, Franck i Rackhmàninov el dia 6 de maig.
 
El Trio Barragan, Ionitā, Florestán presenta un programa atractiu que, a banda d’entrar en sintonia amb l’any Beethoven, ofereix una obra de Jörg Widmann que presenta un treball tímbric excels. A més, el Nicola Benedetti Trio ofereix els primers de Schumann i Brahms
 

Sinèrgies amb altres arts i tasca educativa

Documental “4” sobre el Quartet Ébène està dirigit per Daniel Kutchinski, i permet conèixer el funcionament d’un quartet de corda, el màxim exponent de la música absoluta segons els cànons del segle XIX. El Quartet Ébène és una formació italiana en auge que ens mostrarà la seva part més humana. El mateix dia 29 d’octubre hi haurà un col.loqui amb el director del documental i Jonathan Brown, viola del Quartet Casals, a banda de Vilad Stanculeasa, concertino de l’OBC al qual els seguidors del Fòrum Barcelona Clàssica hi esteu convidats si envieu un correu de confirmació a aina@barcelonaclasica.info.
 
I pels més petits, L’Auditori, que sempre cuida molt la seva branca educativa, presenta Planeta Clarinet, un concert familiar amb els Barcelona Clarinet Players que es completa amb tallers per a nens de 2 a 5 anys entre el 2 de febrer de 2020 i el dia 22.

Fotos: Armida Quartett, solistes de l'orquestra de Lucerna, Katharina Konradi, Cosmos Quartet, Carles Marigó.

Últimes Notícies