Piano

Un piano caigut del cel

Dissabte 28 Setembre 2019

L’OFF Concurs de Maria Canals Barcelona torna aquest octubre esdevenint un puntal a nivell internacional amb un programa educatiu, divulgatiu i social que vol arribar a tots els segments; part derivada del concurs professional que se celebra el mes de març de cada any.

Que els carrers i els espais públics s’omplin de pianos va més enllà d’una utopia. Potser caiguts del cel? En tot cas si aterren ho fan amb paracaigudes, silents i enmig de la rutina metropolitana. Un silenci que es veu trencat quan algun vianant encuriosit s’hi apropa i es disposa a tocar per primera vegada aquell instrument inusual en plena via; o potser són els dits arrugats d’algú que vol refrescar la memòria de temps remots; també ho són, els dits d’un improvisador desenfadat; i els de la petita mà novella; o els que ja no tenen res a perdre. I són aquelles notes, trencant l’enharmoniosa atmosfera de sons urbans, les que et fan recordar que mai és massa tard per començar o bé tornar-hi de nou.
 
Ja fa 11 anys que, a part del concurs oficial, l’OFF Concurs Maria Canals encapçala una programació pensada estratègicament per a la promoció de la pràctica amateur del piano i per a la societat, en conjunt. Enguany es compta amb més de 800 activitats amb la complicitat de més de 100 entitats públiques i privades. Aquest 2019 arribaran a ser 330.000 persones les que podran participar dels més de 150 pianos situats al carrer, així com els 6.400 estudiants de música i d’ensenyament general que també participaran en el programa.
 
L’OFF Concurs inclou quatre seccions que articulen una xarxa a nivell estatal i la converteixen en un referent internacional com a projecte de divulgació musical per a la societat. La primera, que esdevé la més vistosa, és El Maria Canals Porta Cua; amb la col·locació de 550 pianos en espais públics per tal que tothom qui vulgui els pugui tocar. Puntualment, també s’hi organitzen activitats protagonitzades per estudiants de música, professionals i artistes pluridisciplinaris. Un projecte present en més de 20 municipis de la geografia catalana i estès en 10 ciutats espanyoles; acció duta a terme conjuntament amb la Fundació Jesús Serra. Alguns espais com l’Hospital de la Vall d’Hebron i la Fundació Paliaclínic acullen els pianos de forma permanent i a disposició de la ciutadania; també al Centre Cívic Casal Font d’en Fargas i a l’Auditori Municipal de Sant Martí, on s’hi organitza un cicle de 3 concerts; sumant-s’hi l’Escola El Til·ler, i l’Escola Pere Vila. Dins del compromís social que emmarca aquesta secció, el piano es troba a disposició d’aquells col·lectius que el sol·liciten, com l’Associació Sinatraheim, Casa Ronald Mc. Donald, Fundació Juvert, Coordinadora d’Entitats de la Verneda (VERN)...
 


El Maria Canals Educa és la segona branca del programa que promou més de 800 activitats de caire didàctic i educatiu i se centra en l’aspecte lúdic de la pràctica del piano sense deixar de banda la part tècnica. Adreçat tant per a infants com per adults, l’organització té cabuda en espais diversos com escoles d’ensenyament general (infantil, primària i secundària), escoles de música, conservatoris i centres superiors, comunitat universitària i gent gran. “Piano als patis” és una iniciativa que aparegué fa tres anys i ha passat per 45 escoles dels districtes de Sant Martí, Nou Barris i Sants de Barcelona. És una activitat possible gràcies al suport de l’Obra Social La Caixa i consisteix en proveir a les escoles de primària d’un piano de cua durant una setmana per incentivar la creativitat i la pràctica musical des de P3, trencant també els estereotips elitistes entorn de l’instrument. Actualment es té previst d’arribar a més de 5.000 estudiants. Una altra iniciativa arriba de l’Escola Superior del Taller de Músics, que assoleix ja la novena edició amb un projecte que ofereix recitals didàctics de proximitat dins del mateix centre, amb una actuació de final de curs a la Fabra i Coats que agermana totes les escoles a les quals els alumnes del Taller de Músics han visitat separadament. A tota tecla! és un nou projecte pilot del 2018, també dins del Maria Canals Educa, dut a terme per la pianista i pedagoga Cristina Colomer, adreçat als estudiants de secundària de 3er i 4rt d’ESO amb un treball creatiu per acabar desenvolupant temes propis al piano. El Maria Canals també organitza seminaris adreçats a la gent gran i a la comunitat universitària a les Aules d’Extensió Universitària de Sant Cugat. També es preparen activitats amb la participació dels estudiants de música locals.
 
Em toca! és el tercer segment de l’Off Concurs i des de fa 5 anys que és impulsat per la Fundació Jesús Serra, esdevenint la branca més social de l’organització. En aquest punt s’ofereix l’oportunitat de conèixer i aprendre a tocar el piano a infants que viuen en barris amb un alt percentatge de vulnerabilitat social. Amb 124 beques, nens i nenes de 6 i 7 anys poden estudiar piano gratuïtament durant l’any.
 
Tu hi toques?, la quarta secció, promou la participació entre escoles de música, conservatoris i les persones que volen explicar davant de càmera les raons que els porten a tocar el piano. Esdevenint un concurs sota el hashtag #johitoco, els premiats acaben tocant el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana. El jurat valora el motiu més original, el nombre de vistes obtingudes i la millor edició i realització. A l’OFF Concurs, des del 2009, també s’hi encabeixen projectes multidisciplinaris amb la finalitat de demostrar a la societat la fusió artística i la seva reciprocitat.

 
L’associació fa una crida a totes aquelles persones que vulguin ser dinamitzadores, voluntaris, aportacions a nivell logístic, donants o la disponibilitat de deixar un piano de cua. Actualment més de 100 famílies el cedeixen durant els dies de concurs perquè els participants puguin estudiar. Sense aquesta xarxa participativa i sense ànim de lucre, difícilment es podria transcendir a un nivell tant alt d’impacte social. Allò que cau del cel, més sovint que no pas els pianos, és la voluntat de centenars de persones. Gràcies a la seva implicació desinteressada i per amor a l’art, la proesa de l’OFF Concurs Maria Canals Barcelona segueix il·luminant el futur de música cap a nous públics.

Fotos: (Portada), nena tocant el piano; Arnau Tordera i foto de família
 

Últimes Notícies