Cambra

On els orígens vibren

Dilluns 9 Desembre 2019

“L’OBB, on els orígens vibren” és el claim de la nova temporada de l’Orquestra Barroca de Barcelona, que després d’una trajectòria destacable, està més viva que mai, amb una programació amb més concerts i col·laboracions amb Novaria Artists al Palau de la Música Catalana i les Residències Musicals a la Pedrera, a més de les exitoses i ja consolidades residències musicals arreu de la comarca.

L’Orquestra Barroca de Barcelona és una orquestra de cambra dedicada a la interpretació de la música dels segles XVII i XVIII. Fundada el 2010 amb l’objectiu de donar a conèixer la música antiga, actualment és dirigida per Gilles Colliard i s’integra principalment per músics assentats a Catalunya especialitzats en la interpretació de música barroca amb instruments d’època. Aquesta temporada ens tornarà a fer reviure allò antic, que és on trobem els orígens de la nostra tradició musical, al Barroc, de la manera més fresca i  amb una visió renovadora però al mateix temps fidel als seus criteris històrics. En definitiva, una perspectiva que farà vibrar al públic.

Aquesta nova temporada és impulsada per l’entusiasme dels músics per encomanar la passió pel Barroc, però també per continuar creixent artísticament i ampliant el repertori, difonent-lo al màxim de gent possible i treballant en nous espais com ara el Palau de la Música o la Pedrera. És per això que volem destacar-ne quatre projectes clau que destaquen pel seu prestigi i qualitat, però també per la seva versatilitat i per l'aliança amb artistes importants del panorama musical català com ara Carla Rovirosa (violoncel·lista) o Víctor Jiménez.

En primer lloc, la temporada arranca amb un concert dedicat a Vivaldi, amb la interpretació del Gloria RV 589 juntament amb el Cor NovAria, formació de la qual Adolf Gassol i Ventura, director artístic de l’OBB, n’és també el director. L’esperit joiós d’aquesta obra, que comptarà amb les intervencions solistes d’Esther Ribot i Eva Ribes (sopranos) i d’Oriol Rosés (contratenor), integrarà la part principal del programa que es completarà pel virtuós Concert per a violoncel en La menor, RV 419, interpretat pel violoncel·lista de 12 anys, Guillem Gironés, i pel Concert per a llaüt en Re major, RV 93 a càrrec del llaütista Jordi Gironès. Les tres obres, totes de Vivaldi, ens faran gaudir de la qualitat que tant caracteritza l’OBB el 20 de desembre a la Catedral de Sant Feliu de Llobregat. 

D’altra banda, Vivaldi serà també el protagonista en el cicle de Concerts NovAria al Palau de la Música. El programa inclou concerts per orquestra i amb violí solista d’entre els quals destaca un dels documents sonors més cèlebres de la literatura musical occidental: Les Quatre Estacions. Aquesta obra anirà precedida per una primera part on ‘interpretaran el Concert per orquestra en Re Major, RV 121, ple d’energia i veracitat, o el Concert “alla rustica” per orquestra i continu en Sol Major, RV 151, entre altres.

En tercer lloc volem destacar el Cicle de residències “Dibuixant el Barroc” com un homenatge al virtuosisme italià, especialment amb la figura del violinista Locatelli. Segons Gilles Colliard, director de l’OBB, el període comprés entre finals del segle XVII i principis del XVIII compta amb violinistes i compositors fora de sèrie amb grans noms com Corelli, Paganini o el mateix Locatelli, que van saber combinar la seva magnífica tècnica amb la sensibilitat, caracteritzada per la dificultat dels concerts i el diàleg que s’estableix entre els instruments. D’altra banda, aquests concerts comptaran amb un programa dedicat a Nicola Porpora, on la violoncelista convidada, Carla Rovirosa, interpretarà el Concert per a violoncel i cordes en Sol Major. 

Finalment, l’OBB ens fa una altra interessant proposta, aquesta vegada de la mà del contratenor català Víctor Jiménez, que consistirà en un tribut a l’arribada i l’establiment de l’òpera seria italiana a Barcelona amb el concert L’òpera a la Barcelona del segle XVIII. L’escenari que acollirà grans noms com ara Jommelli, Porpora, Paisiello, Cimarrosa o els catalans Josep Durán i Pejoán i Domènec Terradellas serà l’auditori de La Pedrera, en un concert que comptarà amb la recuperació i estrena d’obres d’entre les quals destaca Zenobia in Palmira.

Amb tot, el programa de la nova temporada de l'OBB pretén fer una crida al públic per apreciar una perspectiva especialitzada de la música, amb una interpretació fidel i cuidada de l'estètica barroca. És evident que una sonoritat com aquesta només la podem rebre per part d'una orquestra amb una trajectòria com aquesta, que compta amb els instruments i els criteris històrics necessaris per a una interpretació al nivell de l'època en què es va compondre. Una interpretació que ens farà vibrar a tots i cada un dels presents, i que ens ajudarà a recuperar i retornar als orígens que la història ens ha fet passar desapercebuts.

 

Últimes Notícies