Recomanacions

El Beethoven més humà

Diumenge 16 Febrer 2020

Ja en marxa des de principis d’any, l’Auditori de Barcelona ens presenta un recorregut per l’inabastable llegat musical de Ludwig van Beethoven en motiu de la celebració del 250è aniversari del seu naixement. Un llegat revolucionari que mou a qui l’escolta i a qui l’interpreta a partir d’una força apassionada però per damunt de tot, autèntica.

L’Auditori rendeix el seu particular homenatge a un dels genis més grans de la història de la música. Amb el Festival Beethoven250, se’ns presenta una temporada que comptarà amb 37 concerts, que acolliran un total de 60 obres. Un relat continu que passa per la simbologia entre tradició i modernitat per acabar unificant un discurs artístic vibrant, humà i apassionat que es materialitza en la figura del geni de Bonn. Aquest festival, si més no, no es limita només a la música de Beethoven, sinó que gira entorn a la seva herència cultural que funciona com a batec de la nostra societat. Beethoven parla a la humanitat en el seu conjunt, una societat plural unida per un llenguatge comú com és la música.

És per aquest motiu que el Festival Beethoven250 va molt més enllà de la interpretació i escolta de la música del compositor alemany, ja que pretén fer arribar la seva força a un públic ampli i divers. En tot, una oferta que no es pot rebutjar en una temporada que ningú s’hauria de perdre per els següents motius:

En primer lloc, la programació ja parla per si sola. Un total de 37 concerts, 10 xerrades i una exposició que inclouen des de les simfonies (de la mà de l’OBC i sota la direcció de Kazushi Ono, Jan Willem de Vriend i Rudolf Buchbinder) als concerts per instrument solista, passant pels quartets de corda i l’òpera Fidelio, que serà interpretada en versió concert. Totes elles condensades en un cicle de sis mesos dedicat íntegrament a l’obra de Beethoven i on no es renuncia a res. S’inaugurà el passat dissabte 11 de gener amb l’integral de cambra on s’interpretaren, durant catorze hores seguides, un programa d’imprescindibles del compositor dividit en 9 concerts. Juntament amb la instal·lació sonora de Leif Inge (ambdós amb entrada gratuïta), l’Auditori donà el tret de sortida a una temporada d’èxit que ja va pel seu 21è concert.

En segon lloc, el Festival fa especial menció a l’esperit trencador del compositor, adaptant-lo a llenguatges contemporanis. El programa Sampler Series s’hi apropa acollint obres com 9 Beet Strech, o l’estrena a Barcelona de Prisoner of the State, del compositor David Lang i inspirada en l’única òpera de Beethoven, Fidelio, un cant a la llibertat i a l’amor en lluita contra la tirania.

En tercer lloc, l’Auditori ha volgut anar més enllà de l’aspecte musical, aprofitant l’ocasió per oferir una altra perspectiva a l’art. Agafant la figura de Beethoven com a referent a tots els nivells, durant aquesta temporada la seva sordesa ens interpel·la, creant nous significats i noves concepcions que prenen especial protagonisme. La necessitat d’avançar cap a una accessibilitat universal es materialitza en aquest festival en la subtitulació, la presència del llenguatge de signes i del bucle magnètic per a les persones sordes, a més d'audiotranscripcions i programes en Braille per a persones cegues i l'ampliació d’espais per a persones amb mobilitat reduïda. És per això que artistes com Christine Sun Kim o les germanes Clara i Ariadna Peya ofereixen una reflexió sobre noves percepcions de l’art i la realitat establint un vincle entre el so i els altres sentits.

Finalment, només ens falta destacar el poder de la música que sonarà en aquest festival. Tal i com comentaven alguns dels artistes que participaren en l’integral de cambra, interpretar Beethoven implica una exigència inusual per als intèrprets. No existeix una calma o intensitat contínua, sinó que requereix una exactitud, però a la vegada la força apassionada i de contrastos que tan caracteritza el món del geni de Bonn. Un treball doble per als músics, però també per a l’espectador, que a més de deixar-se endur per aquesta força, s’ha de saber enganxar a l’essencialitat de l’obra i de la formació que l’interpreta. El trio Barragán, Soltani, Floristán, així com Calidore String Quartet, juntament amb Cristina Gómez Godoy (oboè), han estat grans exemples d’aquesta força aclaparadora de la qual es desprèn un Beethoven més humà i més proper que mai.Foto 1. Il·lustració de Fèlix Serrano, imatge que encapçala el Festival.
Foto 2. Concert de l'OCB on Jan Willem de Vriend dirigí la Setena i la Vuitena de Beethoven. 

Últimes Notícies