Concerts

Un Palau més viu que mai

Diumenge 22 Març 2020

Aquests dies de confinament han afectat especialment el sector musical que depèn, en gran mesura, de les vendes d’entrades en concerts presencials. El Palau de la Música, com a institució capdavantera a la promoció musical del país, no atura la seva activitat. Tot i que la majoria de concerts programats per les dues setmanes vinents estan cancel·lats, el Palau es reinventa i segueix oferint música de qualitat.

Des d’aquest divendres, el Palau ofereix una marató de les nou Simfonies de Beethoven en mans de l’Orquestra Sinfónica Simón Bolívar dirigida per Gustavo Dudamel a la mateixa sala en un cicle de cinc concerts del març de 2017. Ho fa a través de la plataforma web “El Palau Digital”. És una eina que ofereix en streaming i de manera gratuïta diversos continguts audiovisuals del Palau de la Música. La web es va crear ara fa un any amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom l’actualitat, els concerts i continguts musicals del Palau i l’Orfeó català.

Aprofitant aquesta eina, el Palau potenciarà els seus continguts durant aquets dies i ja ha anunciat que properament es posarà a l’abast de tots els públics la Segona Simfonia de Mahler interpretada per la Filharmònica de Munic, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, tots ells dirigits també per Dudamel, en un concert que va tenir lloc el juny del 2019 a la sala de concerts.

Aquests concerts només estaran disponibles a la web fins que acabi el període de confinament, d’un catàleg que anirà creixent al llarg del temps.
Com ja fa un temps, continuen accessibles el concert de La consagració de la primavera amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu sota la direcció de Josep Pons i el Concert de Sant Esteve d’enguany amb les diverses formacions corals de l’Orfeó català, entre molts d’altres.


I és que el Palau no només aposta per la música orquestral. Els que prefereixin la coral també tindran disponibles pròximament algunes de les darreres produccions del Cor de Cambra del Palau com A prayer for Peace, Tradició i Creació i La justa.

Un compendi de diversos espais

A part dels esdeveniments propis del Palau de La Música, Palau Digital oferirà puntualment concerts d’altres institucions musicals de referència de la xarxa internacional ECHO (European Concert Hall Organisation). Aquesta iniciativa, de la qual el Palau forma part, vol demostrar que en moments com aquests “es poden continuar donant suport conjuntament amb un intercanvi digital de concerts” en paraules dels organitzadors.

Els vídeos del Palau

Fa poc es va estrenar una nova sèrie de càpsules de vídeo breus titulada Palau 360º. Aquesta iniciativa busca donar a conèixer el palau des de diversos punts de vista des de casa, ja que per ara és impossible anar-hi físicament. Cada vídeo està centrat en una temàtica i expliquen el projecte artístic, social i l’Orfeó Català entre d’altres. Al llarg del temps, Palau 360º s’anirà ampliant progressivament amb nous vídeos per ensenyar altres facetes de la institució i que donaran veu a personatges vinculats molt diferents.

Aquests vídeos estan recopilats a Palau Sèries, una secció que també inclou el documental titulat Palau de la Música catalana (Resurrecció). Es tracta d’un documental elaborat per la mateixa institució en què s’hi explica per primer cop des de dins com s’ha pogut superar la crisi de l’escàndol per la trama de corrupció Millet.
 

El so del Palau

Durant aquests dies atípics les xarxes del Palau faran difusió d’un seguit de playlists creats per la mateixa institució amb una selecció d’enregistraments dels artistes i de la programació que s’ha hagut de cancel·lar o posposar.  Ara per ara, ja s’ha compartit l’assaig general de la Passió segons sant Joan de J. S. Bach que Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale Gent havien d’interpretar el passat dijous 19 de març al Palau.

També es publicaran altres llistes de reproducció que els membres dels diversos cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau estan preparant tot basant-se en el repertori que representaran els següents mesos.

I si per totes aquestes propostes no eren suficients, el CEDOC i la Revista Musical Catalana estan col·laborant amb el Palau per crear el repte virtual El trivial del Palau. Es tracta d’un seguit de preguntes que s’aniran publicant setmanalment sobre fets, concerts i artistes que han format part de la història i l’actualitat del Palau.

Foto 1: Gustavo Dudamel al Palau.
Foto 2: El Palau amb tot l'esplendor que el caracteritza.

Últimes Notícies