Recomanacions

La clàssica a França amb el COVID-19

28-03-2020

França decretà l’estat d’emergència sanitària durant un període de dos mesos el passat 16 de març, amb mesures com el confinament dels ciutadans i el distanciament social. Les principals sales de concerts franceses s’han vist obligades a cancel·lar o suspendre la seva activitat fins a nou avís. 

El coronavirus no n’entén de fronteres. En el context d’aquesta nova pandèmia global, que ha obligat a milions de persones a confinar-se a casa, les principals sales de concerts s’han vist obligades a prendre les mesures dictades des dels govern i, en els pitjors casos, a cancel·lar tota la seva activitat. De primera mà coneixem el cas d’Espanya o Itàlia, epicentre de la pandèmia a Europa, però França no n’és l’excepció.

L’Opéra Garnier i l’Opéra de la Bastille, el Théâtre de l’Athénée o el Châtelet són algunes de les grans institucions culturals de la capital francesa que s’han vist obligades a clausurar les seves sales i a cancel·lar els seus programes a causa del coronavirus. A dia d’avui, França ocupa la setena posició en nombre d’infectats a escala global, amb un total de 25,233 casos en actiu (segons la Johns Hopkins University), unes xifres que són precedides, a Europa, per Itàlia, Espanya i Alemanya, en aquest ordre. Més enllà de les xifres i els gràfics, és evident que aquest virus afecta la societat en la seva més íntima quotidianitat, que ha canviat la nostra percepció del món i els nostres hàbits.

D’aquesta manera, el govern francès, encapçalat pel primer ministre Emmanuel Macron, decretà l’estat d’emergència de salut durant un període de dos mesos (incloent el confinament dels ciutadans), tal i com informen mitjans nacionals com Le Monde. A més a més, s’ha aprovat un “pla massiu d’inversió” per a hospitals, treballadors sanitaris i equipament mèdic, a més d’ajudes econòmiques a treballadors i famílies. En aquest context d’enduriment de polítiques de contenció es troben les principals sales de concert franceses, encapçalades per París, on la situació de crisi les ha obligat a adaptar-se ràpidament al format digital.

Si més no, gràcies a la tecnologia, el format de retransmissió online a partir de plataformes com Instagram o Facebook Live és possible, i ja compten amb un seguiment prou estable d’espectadors des de casa. L’Òpera Nacional de París, en gestió de l’Opéra Garnier o l’Opéra de la Bastille, segueix una línia molt similar a les retransmissions que ofereix L’Auditori de Barcelona i que poden trobar-se programades al seu Facebook Live seguint l’etiqueta #LOPERACHEZSOI. A aquesta iniciativa s’hi suma el Ballet de l’Òpera de París amb retransmissions de grans clàssics com ara el Llac dels cignes de Txaikovski o, fins i tot, mostrant “Les métiers de l’opéra” de les seves produccions més aclamades. D’altra banda, centres com el Théatre du Châtelet segueixen la mateixa línia d’oferir contingut online a partir de les seves xarxes socials. Si més no, s’ofereixen opcions més variades, que van des de documentals fins a entrevistes per a tots els públics.

Sortint de la capital francesa, i mirant cap al sud, a ciutats com Marsella o Niça la situació no difereix gaire de París. L’Òpera de la primera no s’ha pronunciat sobre les noves mesures del coronavirus ni a les seves xarxes socials ni a la pàgina oficial, mentre que a Niça o Toulousse les seves principals sales de concerts com ara l’Òpera de Niça Côte d’Azur han cancel·lat també les seves programacions de forma indefinida. Si més no, és precisament aquesta institució la que ha habilitat amb més contundència el contingut online des del seu perfil de YouTube o Facebook Live, penjant majoritàriament produccions pròpies. Ciutats com Lyon, Nantes o Estrasburg han patit la mateixa sort així que, cadascuna a la seva manera, ha adaptat els continguts online que es poden trobar a les seves pàgines web.
 

 De fet, són moltes les iniciatives personals de músics i compositors que fan front al confinament des de casa seva. D’altra banda, Prodiss, el sindicat del sector privat de les arts escèniques i musicals anuncià fa pocs dies la creació d’un important pla de xoc financer per pal·liar les grans pèrdues en el volum de negoci del sector, altament privatitzat i que podrien arribar a uns 590 milions d’euros en pèrdues per la total cancel·lació forçosa de l’activitat cultural. Aquesta inversió “violenta”, en paraules del Centre Nacional de Música (CNM), en suport del Ministeri de Cultura, servirà com un fons d’emergència per al sector de la música que espera reviure una vegada solucionada la crisi del COVID-19. 
 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *