Recomanacions

Al cap de setmana, tele i música

02-04-2020

Al llarg d’aquests dies han anat apareixent noves propostes, tant per part d’institucions com de músics, perquè segueixi sonant música a casa nostra. Tot i que hi ha alguns concerts sencers a les plataformes digitals, com ara al Palau Digital, és difícil viure la sensació d’escoltar-ho en directe.
És per això que alguns canals de televisió estan oferint actuacions musicals que, tot i no ser en directe, ens ho poden fer creure. El què en televisió de vegades es veu com un defecte, en aquest cas, és una virtut. El fet que no podem pausar l’emissió perquè hem d’anar al lavabo o no avancem l’actuació a la peça que més ens agrada ens apropa a l’experiència de l’espectador a l’hora d’anar a veure un concert en directe.
 
Al poc temps de començar el confinament, el canal 33 va emetre un comunicat en què anunciava canvis a la programació regular de l’antena amb una clara aposta per les propostes culturals com concerts i teatre. Malgrat aquesta declaració inicial de principis, la programació musical especial a la tercera setmana de confinament no es fa massa notòria i l’emissió del programa A 4 mans s’ha aturat.

La 2, per la seva banda, segueix programant els seus clàssics Conciertos de Radio 3 en què apareixen artistes de l’entorn de pop alternatiu i ens dóna a conèixer diverses bandes emergents. La segona cadena pública de TVE ofereix, com de costum, retransmissions de concerts orquestrals i documentals de divulgació de la música clàssica.

Per passar millor aquest primer cap de setmana d’abril, des de Barcelona Clàssica oferim una agenda amb recomanacions d’algunes de les propostes musicals del canal 33 i La 2.
 

DIVENDRES 3 d’abril.

01.50. Conciertos de Radio 3.

Pels més aficionats a la música a altes hores de la matinada, La 2 ofereix cada dia els Conciertos de Radio 3. Aquest programa busca mostrar la creativitat de la música popular actual amb un so en directe a través dels millors grups i bandes emergents. En aquesta ocasió podrem gaudir de la música de Chiki Lora, un músic i guitarrista nascut a Màlaga.

18.15. Destinos clásicos.

Aquest programa documental de La 2 ens proposa una ruta vertebrada a través de la música clàssica. En aquesta ocasió l’espectador podrà viatjar a través dels Grans Palaus de Salzburg i el famós festival de música clàssica de la ciutat austríaca. Tot amanit amb la música i la biografia de Wolfgang Amadeus Mozart. La ruta acabarà a Passau, important ciutat al sud-est de Baviera.

 

DISSABTE 4 d’abril.

01.30. Las noches del Monumental.

Pels amants de les sessions golfes, La 2 emet seguit de concerts en directe de música clàssica, jazz, flamenc i copla, entre altres gèneres, des del teatre Monumental. Als concerts hi participen diverses formacions de l’Orquestra i Cor de RTVE com també artistes de renom. En aquesta ocasió es contarà amb la veu de la soprano colombiana Claudia Yepes i el seu quartet amb tangos de Buenos Aires, i el saxofonista Andreas Prittwitz.

08.00. Els concerts de La 2.

Cada dissabte i diumenge, La 2 retransmet un concert de l’Orquestra Simfònica i el Cor de RTVE, nascuda el 1965 i amb una gran trajectòria. El seu repertori habitual és clàssic-romàntic, de música espanyola i al servei de la creació musical dels nostres dies.

23:35 i 02:56. Tot jazz.

Aquest dissabte al Canal 33 aterra el jazz europeu. El protagonista d’aquest capítol és un dels més grans clarinetistes i saxofonistes soprano de tota la història del jazz: Sidney Bechet. El programa mostrarà l’expansió del jazz i els músics que van creuar l’Atlàntic per apropar el jazz a Europa. Els clarinetistes Oriol Romaní i Pau Casares rememoraran aquella aventura. El saxofonista Juli Canals també explicarà la importància que té la canya per als instruments de vent. Per acabar, assistirem a una ‘jam session’ inèdita interpretada per Oriol Romaní Quartet a la rebotiga d’una sastreria interpretant els famosos estàndards de jazz ‘The sheik of Araby’ i ‘Careless Love’. Aquest programa es tornarà a emetre a tocar de les 3 de la matinada.

00:03 i 3:24. Tot jazz.

Després d’una primera entrega del programa al 33, el segon programa recordarà la figura del monstre del jazz Duke Elligton, amb algú qui va tenir el privilegi de treballar amb ell: el productor independent Jordi Suñol. S’hi mostrarà també com l’escena jazzística dels anys 30 es va traslladar de Chicago a Nova York, on neix l’estil stride piano, un estil que el pianista Ignasi Terraza ens donarà a conèixer. La Black Jack Big Band explicarà com es forma una big band i assistirem a un concert de la Barcelona Jazz Orquestra amb Dani Alonso.

DIUMENGE 5 d’abril. 

08.00. Els concerts de La 2.

Cada dissabte i diumenge, La 2 retransmet un concert de l’Orquestra Simfònica i el Cor de RTVE, nascuda el 1965 i amb una gran trajectòria. El seu repertori habitual és clàssic-romàntic, de música espanyola i al servei de la creació musical dels nostres dies.

21.55. Moments Oh Happy Day: cançons de pel·lícula.

És un programa especial del Canal 33 que recull les millors actuacions de les 3 temporades anteriors de l’antic programa musical de Tv3 Oh Happy Day. Aquesta edició està dedicada a les actuacions amb bandes sonores de pel·lícules i musicals.

22.44. Moments Oh Happy Day: cançons gòspel, soul i funky.

La segona entrega d’aquest Moments al Canal 33, porta en aquesta ocasió una selecció de cançons Gòspel, Soul i Funky de les tres temporades anteriors del concurs Oh Happy Day.

23.38. Concert.

El Canal 33 ofereix un concert especial d’El Petit de Cal Eril que porta per nom La Força. Es tracta d’un esdeveniment celebrat el 21 d’abril de 2017 al teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès amb motiu de la gira del seu disc “La força”. Una molt bona ocasió per acabar la setmana amb el folk-rock psicodèlic del músic Guissonenc.

Foto1: Logo de l’Orquestra Simfònica i el Cor de RTVE.

Foto2: Careta del programa Tot jazz del 33.


Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Pau Requena
Pau Requena
Redactor
@RequenaPau