Recomanacions

Miniatures, una finestra a l'esperança

03-04-2020

La pandèmia de la COVID-19 ha sacsejat la comunitat internacional a tots nivells: una situació que ha portat a la paràlisi absoluta del sector cultural, amb milions d’euros perduts i els telons dels grans teatres abaixats sine die. Els artistes, mentrestant, segueixen reinventant-se des del seu confinament per aportar llum en moments d’incertesa. És el cas del mestre Albert Guinovart, que des de casa seva segueix treballant en la seva tasca docent, interpretativa i compositiva.
El sotrac cultural i econòmic produït pel coronavirus ha fet desaparèixer tota programació cultural i musical del calendari més immediat i a mitjà termini. Obres que havien estat programades amb una llarga antelació a les grans sales, ja no podran ser representades en un futur pròxim. Orquestres, músics, directors i compositors de prestigi, com Guinovart, han hagut de renunciar a encàrrecs que tenien prevista una estrena imminent. “Havia escrit l’obra Tres quadres per a marimba i banda pel festival Emergents de l’Auditori, amb Conrado Moya”, lamenta el compositor, el qual també s’ha vist obligat a suspendre els concerts que tenia programats en les properes setmanes com a intèrpret. No obstant, el confinament també li està servint per avançar nous encàrrecs compositius. Preguntat per com la situació viscuda pot influir en el seu procés creatiu, Guinovart destaca que “hi ha autors com Mozart en els quals sovint no es reflectia la seva situació personal quan se’ls encarregava una obra. En el meu cas, procuro també que les emocions que visc per aquesta situació no es plasmin en obres d’encàrrec que necessiten d’un altre caràcter.”

Aquests dies de confinament, Albert Guinovart segueix amb la tasca docent a distància amb els seus alumnes de l’Esmuc. “Està sent un repte per a mi!”, puntualitza, referint-se a la pràctica d’utilitzar diàriament les xarxes socials per poder impartir el programari de les classes. També, degut a la forma de comunicar-se i de fer arribar el missatge, ja que tant es pot tractar de sessions amb un grup gran o d’un sol alumne: “Les individuals de composició són menys caòtiques que les col·lectives d’orquestració”. Un repte compartit, molt provablement, amb la majoria de mestres de la comunitat docent que han optat per prosseguir el curs mitjançant les classes a distància a través de les noves tecnologies.

El dia en què es declarà l’estat d’alarma, el compositor barceloní sorprengué tothom a les xarxes amb la publicació a Instagram d’una peça de piano composta i interpretada per ell mateix. “Va ser espontani.” Remarca Guinovart, que recorda amb estranyesa la situació personal que suposà l’inici del confinament, juntament amb les notícies que s’anunciaven a tots els mitjans. “Vaig pensar en aquest format de miniatura, 1 minut, perquè és el temps que permet Instagram per pujar la publicació d’un vídeo.” L’endemà, l’Albert decidí donar continuïtat a la seva creació a les xarxes amb un exercici diari d’una miniatura de 60 segons, publicada puntualment a les 8 de la tarda. Per tal de trobar un sistema ordenat, des de la primera peça composta en Si Major, es marcà com a fita que cada dia en faria una amb una tonalitat diferent fins haver passat per les 24 tonalitats majors i menors. Compositors com F. Chopin o J. S Bach ja havien fet servir aquesta tècnica anteriorment amb els seus preludis. “Ho he pensat també perquè en un futur es puguin tocar totes seguides en format concertant”, indicant així que el temperament de les peces guarda una relació de continuïtat entre elles, identificant-les individualment com a moviments d’una gran obra. De forma paral·lela, el mestre Guinovart també ofereix concerts de piano on live des del seu estudi amb obres pròpies i d’altres compositors clàssics. “He notat un augment de seguidors al meu perfil de cop i volta, des de que vaig començar les miniatures, amb mostres d’agraïment i d’afecte.” Instagram es converteix cada tarda en una finestra d’esperança per tot aquell que troba la calma amb la màgia i sensibilitat d’Albert Guinovart al piano.

Foto: Albert Guinovart


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *